Táplálkozási tanácsok

A bőrünk és szervezetünk majdnem minden sejtje egy bizonyos ideig él, majd elöregedve elpusztul és kiürül a szervezetünkből. Ezt a folyamatot is az immunrendszerünk ellenőrzi. Tehát a nem jól működő és öreg, hibás sejteket az állandó őrszem sejtek ellenőrzik és el is pusztítják, valamint el is tüntetik.  Ezek bonyolult folyamatok, mint ahogy az emberi sejtek működésé és azok összehangolása is nagy feladat.  Sokat tudunk segíteni és rombolni is ezen a folyamaton.  Az egyik ilyen fontos tényező, hogy mit eszünk. Azzá leszünk, amit eszünk. Ez így igaz.  

 

Tudjuk, hogy sejtjeink vízből és száraz anyagokból épülnek fel, ezek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok. Ezek a táplálékunk fő összetevői, vagy makrotápanyagok. Emellett vannak a mikrotápanyagok is ezek a Nátrium, Kalcium, Magnézium, Jód, Szelén stb.  és mellette a vitaminok.  

  

Az első legfontosabb szempont, törekedjünk a természetes táplálék bevitelére. NE FELDOLGOZOTT termékeket fogyasszunk. Ne tartósítószerrel, adalékanyagokkal lakjunk jól.  

Kivétel a paradicsomkonzerv, ebből könnyebben szabadul fel a LIKOPIN.

 

Fontos a makró tápanyagokon belül a szénhidrátok fehérjék és zsírok összetétele is.  Bőrünk összetétele is abból épül fel, amit megeszünk.  A bőrünkben rengeteg zsír van, de nem mindegy milyen az összetevője.  Emiatt fontos, hogy minél szélesebb körben válasszunk zsírokat, ne csak napraforgóolajat együnk, amiben sok Omega 6 van. Fontos AZ OMEGA 3 és Omega 6 aránya is. Ezek az ún. esszenciális zsírsavak. Miben találhatóak ezek: gabona, magvak, zöld növények, hüvelyesek, halak, mandula, lenmag, avokadó, lazac, lencse, csak egy két fontos táplálék, mely segít a jó ellenálló bőr kialakításához. 

 

A fehérjék közül is számos fontos testalkotó vagy testépítő molekula ismert.  Aminosavakból épülnek fel a fehérjék. Tudni kell, hogy az esszenciális aminosavakat étellel kell bevinni, melyeket a testünk nem tud előállítani. Nemcsak a húsban találhatóak, de növényekben is. A növényi fehérje nagyon fontos táplálék, főleg a hüvelyesek tartalmaznak sokat.  A tojás, a magvak, hüvelyesek, zöld növények fogyasztásakor pótolni tudjuk ezeket is.  Jó minőségi hús, vadak, nem tenyésztett halak és kistermelők, állattenyésztők, háztájon nevelt baromfi, sertés, marha is megfelelő táplálék. 

A tej nagyon megosztó, jóval kevesebbet ajánlok a fogyasztásából, mint ahogy elterjedt. Inkább saját készítésű magtejeket, esetleg kecsketejet és abból készült tejtermékek fogyasztását javaslom.  

 

Szénhidrátok  

Jóval kevesebbet kell ebből ennünk, mint amit a mai táplálkozási szokások mutatnak.  Lemérhető ez a cukorbetegek számának emelkedésében. A másik véglet sem megfelelő, hogy teljesen elhagyjuk a szénhidrátok fogyasztását. A rostokat semmiképp sem szabad elhagyni, fontos az emésztésünk és bélbaktériumaink táplálásában. A narancs és a bab, két olyan fontos táplálék, melyek oldható rostokat tartalmaznak, prebiotikumoknak is nevezzük őket, a fő táplálékaik a bélbaktériumainknak.  

Összetett cukrokat érdemes fogyasztani, mely hosszabb ideig tudja magasabban tartani a vércukorszintet, így nem éheznek sejtjeink.  Nekünk sem lesznek falási rohamaink.   

 

A minőségi táplálkozás, minőségi bélbaktériumoknak is létfeltétele. Ettől függ, hogy elhízunk-e vagy vékonyak vagyunk-e.  Az energiapótlás szempontjából is fontos a táplálkozás. Nem mindegy, hogy zsírégetők leszünk-e vagy glükóz égetők.  Mindkettő fontos, de az arány a zsírégetés felé kell, hogy eltolódjon. Tehát többféle zsírt és összetett szénhidrátokat, sok esszenciális fehérjét és zsírt tartalmazó táplálék, nagyon jó út az immunrendszerünk, és testünk egészséges működéséhez.