Mottó: MEGELŐZNI KÖNNYEBB, MINT MEGGYÓGYÍTANI
Ennek a mottónak a nevében született meg a TUDÁSBÁZIS a vitakontrol.hu honlapon, mely a bőrgyógyászati problémákkal kapcsolatos ismereteket tartalmazza.
A bőr felépítése, működése, feladatai, fényvédelem, immunvédelem.
Bőrszárazság megelőzése, bőrbetegségek megelőzése
Bőr öregedése és annak lassítása
Bőrbetegségek általános tájékoztató és megelőzési tanácsok
Szőrtelenítés, szolárium szövődményei

 

 • A bőr felépítése és működése

   

  Ismerjük meg a bőrünket, mert ha vigyázunk rá, sok betegségtől megóvhatjuk magunkat.

  Ahhoz, hogy a bőr működésével megismerkedjünk, ismernünk kell a felépítését (egy tájékoztató video, hogyan újul meg időről időre a bőr). video beszúrása

  A bőr 3 rétegből áll.

  Amivel találkozunk és kézzel fogható, az a legfelső felhám rétege.

  Alatta az irha, a kötőszöveti réteg, ahol már van vérkeringés.

  A legmélyebb, egyben a legvastagabb réteg a bőralja, mely már az alatta lévő szervekkel találkozik, hol csonttal, hol izommal.

  Számunkra a legfelső réteg a legfontosabb, de nem lehet leválasztani az alatta levő rétegektől, mert onnan kapja az utánpótlást, diffúzióval az oxigént és a tápanyagokat. Itt nincs vérkeringés.

  Tehát a felhám, mely sejtekből áll, szorosan egymás mellett, egymással szoros kapcsolatban vannak. Több sejtsoron keresztül törekedve a felszín felé. Egyre kevesebb vizet tartalmaznak, és egyre kevesebb életjelet mutatnak, olyannyira, hogy a felszíni sejtrétegek már nem is élő sejtek, ezek már szarulemezek, az úgynevezett keratin. Ez a keratin az úgynevezett elszarusodott felhám, mely víztartalma már csak 10% körüli, míg az alsó sejtsorban élő sejteknél még 70%-ról beszélünk.  Fehérjéből és szénhidrátból állnak, nagyon ellenállóak, közöttük pedig az egyéb zsíralkotók ágyazzák be ezeket a lemezeket, mint az épített téglafal esetében a téglákat összekötő malter vagy habarcs.

  Ez a folyamat az úgynevezett elszarusodás. E folyamatnak is vannak hibái, ide tartoznak a pikkelysömör, az ekcéma, atópia, de a szeborea is lehet elszarusodási zavar okán. Az elszarusodás vagy keratinizáció a bőr esetében 28 naponként megtörténik. Az évek során ez is többek között lassul, lásd bőr öregedése.

  Visszatérve a bőr zsírokra, nem mindegy, hogy tisztítjuk a felhámot, mert ezeket a zsíranyagokat nem szabad kimosni a bőrből, az a kevés víztartalom is kiürül a szarurétegből és azonnal viszketővé válik a bőr.

  Ezek a zsírok ceramidból, koleszterinből és zsírsavakból állnak. Nem mindegy az arányuk sem. A kozmetikumoknak, lemosóknak, tusfürdőknek, de még inkább a testápolóknak ezeket kell utánozni. Amelyik legközelebb áll a bőr anyagaihoz, azok kevésbé ártanak a bőrünknek, sőt segítik a felépítését.

  A bőr ezek mellett számos esszenciális zsírsavat is tartalmaz, akkor a legrugalmasabb, legsimább és bársonyos tapintatú a bőrünk, amikor megfelelő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmazó ételt eszünk (avokádó, lenmag lazac stb., bővebben táplálkozási tanácsok alatt).

  A tusfürdők egyik legfontosabb elvárása, hogy ne tartalmazzon brutálisan erős zsíroldókat, lúgokat.

  Nem az a fontos, hogy a marketing szövegekre figyeljünk. Fogyasztói társadalomban mindent el kell adni. Most a minden mentes, a bio, a nővényi és a természetes a sláger.  A bőrünkkel érintkező anyagokkal szemben más elvárás van, attól függően, hogy mire használjuk. A technológia nagyon fontos amellett, hogy mit tartalmaz egy anyag. Meg kell értenünk, nem a tusfürdőknek kell tartalmazni jó fajta tápanyagokat, hanem annak, amit megeszünk. Ha egészséges a bőrünk, akkor nem kell táplálni, ha nem egészséges, akkor az életmódunkon is kell tudni változtatni, pótolni nem tudunk kozmetikumokkal egy helytelen táplálkozási szokást.

  Térjünk vissza a felhámhoz, tehát a legkülső réteg a szaruréteg, mely száraz, zsíros és a zsírsavak miatt savas vegyhatású, ezeket a tulajdonságokat is kell birtokolni annak a mosakodónak és krémnek, amit a bőrünkre teszünk. Persze más a helyzet egy hónaljnál, ahol már lúgos vegyhatás uralkodik a más típusú mirigyeknek köszönhetően (apokrin mirigyek).

  Továbbá ismernünk kell a bőr mikróflóráját mert ezek is az előbb felsorolt tulajdonságok mellett fontos szerepet játszanak a bőrünk védelmében.

  A mikróflórát egy alapos lemosás után 12 órával nyerjük vissza.  Addig szinte védtelen a bőr.

  Kell említést tennünk a különböző bőr felszínekről, ahol más a ph, vagy más a víztartalom vagy éppen más a mikróflóra.

  Pl. a hajlatokban, vagy a hajas fejbőrön vagy éppen a nemi szervek környékén (külön foglalkozunk ezen területek betegségeivel).

  A leggyakoribb bőrtünetek épp itt jelentkeznek, mert itt másképp kell bánni a bőrrel.

  Nézzük pl. a hónalj, mellbimbók körüli területek és nemi szervek, végbélnyílás körüli területeket.

  Ezeken a területeken más mirigyek uralkodnak, ezek az úgynevezett apokrin mirigyek, melyek felépítése eltér mind a verejtékmirigy, mind a faggyúmirigy felépítésétől. Ezeknek a mirigyeknek lúgos a váladékuk, tehát a zsíroldó lúgok használata itt megengedett. Ezek elzáródása nagyon fájdalmas és különösen kellemetlen gyulladt csomók megjelenésével jár, melyek nagyon speciális ellátást igényelnek.

  A hajlatokban más feltételek is vannak, mert az állandó összefekvés miatt több a pára, jobban fellazulnak a szaruréteg sejtjei, más mikróflóra alakul ki és más betegségek is lépnek fel.

  Vissza a felépítéshez: a felső réteg hámsejtekből áll és ezekről már írtam, hogy folyamatosan, ahogy a felszín felé nyomulnak, elvesztik életképességüket, elszarusodnak, ez a kemény réteg a keratin vagy szaruréteg.  Ezen sejtek mellett találunk még egy-két nem hámeredetű sejtet, mint az idegi eredetű érzékelő sejtek.

  Ezeknek köszönhetően érezzük a hideget, meleget, fájdalmat, nyomást viszketést és a kéjt.

  A 3. fontos sejtünk szintén idegi eredetű, ezek a pigment termelő sejtek vagy melanocyták.

  A nevükben is benne van, ezek felelősek a pigment termelésért és egyenletes elosztásukért.  Emiatt tudunk egyenletesen lebarnulni. Több nyúlványuknak megfelelően el tudják oszlatni a körülöttük lévő hámsejtekben a fény kiváltotta pigmentet. Persze nemcsak fény hatására termelődnek pigmentek, hanem hideg-meleg ártalom, fagyás, égés, de komolyabb gyulladás, sőt hormonváltozás is befolyásolja működésüket. Ha fokozódik, akkor pigmentfoltok alakulnak ki, ha csökken a működésük, akkor meg fehér foltok. Ebből adódóan alakulnak ki a tünetek, mely sokszor csak bosszantó esztétikai probléma, olykor komoly hormonális eltérés, avagy éppen autoimmun betegségre utal a háttérben. Lásd fehér foltok, pigmentfoltok, fényvédelem.

  A 4. féle sejt, mely megtalálható a felhámban az úgynevezett immun vagy védekező sejt, Langerhans sejtnek nevezzük.

  Ennek a sejtnek a megléte nagyon fontos az immunrendszer érése során, ez az úgynevezett antigén prezentáló sejt.  Mit is jelent ez?

  Ha megszületik a kisbaba, számára az egész körülötte levő világ ismeretlen. Ha engedjük, hogy megismerje a környezetét, akkor ez a sejt ezt természetesen megismerteti az immunrendszer irányítóival, és kialakul a környezettel szemben egy tolerancia, vagy elfogadás.

  Ha fokozott higiéniai viszonyokat létesítünk a kisgyermek körül, az immunrendszer nem tanul, és nem lesz toleráns, elmegy az allergia irányába. A kisgyermekkor az az időszak, amikor az immunrendszer érik, tanulja, megismeri a környezetét, tehát minél előbb be kell mutatni neki azokat a dolgokat, ami körülveszi. Anyuka és a többi családtag mikróflórája, a házi állatok szőre, a házi por, a virágok és fák, nővények pollenjei. Amivel az antigén prezentáló sejt nem találkozik, arra később érzékenyebben, erős reakcióval reagál, ez az úgynevezett ALLERGIA. Tehát azzal, ha nagyon óvjuk gyermekünket, egyre nagyobb eséllyel lesz allergiás, ha engedünk neki napi pár deka koszt megenni és megérinteni, azaz nem óvjuk jobban, mint kell, az immunrendszere toleráns lesz, kisebb eséllyel lesz allergiás.  Újabban a mogyoró allergiát is úgy lehet megelőzni, hogy minél előbb adjunk darált mogyorót, akár 8 hónapos kortól (Allergia kialakulása)

  A FELHÁM MŰKŐDÉSE, FELADATA

  A legfontosabb feladat a belső szervek védelme. Annak elválasztása a külvilágtól, illetve azzal szoros kapcsolat ápolása.

  Mechanikai védelem a sérülések ellen. A sejtek szorosan egymáshoz tapadása több rétegen keresztül, annak egyhelyben maradása, nem mozdul el kisebb beavatkozásra, legfeljebb lehorzsolódik, megsérül, de akkor beindul a sebgyógyulás folyamata.

  Kémiai védelem: a szaru vagy keratin egy igen ellenálló fehérje, egy darabig a savat és lúgot is jól bírja, segít ebben a mirigyek váladéka a leváló szaruréteg, és a mikrobák tömege.

  Ehhez sorolható a zsírréteg, mely szintén a vízállóságot és oldhatatlanságot biztosítja. Lúgos mosakodók előbb utóbb kioldják ezen zsírréteget és oda a védelem.

  Az immunvédelem része, hogy ne tudjon támadni olyan kórokozó, mely csak átmenetileg tartózkodik testünkön, ha bejut, riasztja a szervezetünk egész immun hadseregét.

  És nem utolsó sorban a fényvédelem.

  A fényvédelmet sokszor összekeverik a napozással, napvédelemmel. Sokan úgy gondolják, csak akkor kell védeni bőrünket, ha kifekszünk a napra. Elfelejtik, hogy akkor is süt a nap, ha dolgozni, bevásárolni megyünk, ha a szabadban játszunk, dolgozunk. Tehát nem mindegy, milyen a bőrünk fényterhelése, és a másik oldalról ennek védelmére milyen anyagokat örököltünk.  A bőrtípusunktól függően más a fényfeldolgozó kapacitásunk. Nyilván a szőkék, fehér bőrrel, kék szemmel rendelkezők kevesebb fényt tudnak károsodás nélkül feldolgozni, mint akinek barna szeme, barna bőre, barna haja van. Más típusú pigmentje van ezeknek az embereknek.

  A fény komoly energiával rendelkezik. Nagyon jól jön minden nap egy kis fényenergia, hisz mindenki érzi ezt saját bőrén, egy hosszú napfénymentes időszak után alig várjuk az első napsütést, jó a lelkünknek és jó a bőrünknek is.

  A fényenergiából biológiai energia lesz, mely a sejtműködésre is pozitív hatással bír. Nyáron gyorsabban nő a hajunk, a körmünk, gyorsabb az anyagcserénk, mint télen.

  Persze mindezt csak mértékkel, mert a sok fényenergia is többletet okoz, melyet nem tudunk elraktározni, szabad oxigéngyökök keletkeznek, melyek, ha szabadon maradnak, nincs megfelelő antioxidáns a közelben, szabadon hasogatják szét a sejteket, teszik tönkre a sejt működését. Több hiba keletkezhet szervezetünkben és elsősorban bőrünkben is.

  Kialakulnak a fehér vagy barna foltok a bőrön. Ezek utalnak a melanocyták vagy pigment termelő sejtek munkájában történő hibára. Ugyanis a pigment elosztás szabályozása sérül. Nem tudja egyenletesen eloszlatni a pigmentet a környezetében lévő hámsejtekben. Ha éveken át többlet energiával bombázzuk a testünket, bizonyos betegségekkel, rosszindulatú tumorok kialakulásával kell számolnunk. Számos fényvédelmi lehetőséget is próbál bevetni a bőr, pl. kialakulnak a nap szemölcsök. Ezek a megvastagodott szarurétegek bizonyos csoportosulása az idős embereken. A szoláriumba járóknál és sokat napozóknál már fiatalabb korban is megjelenthetnek. Magyarázat: Nem elég a pigmentvédelem a bőrben, hogy csökkentse a napterhelést, segítenünk kell a fényvédők alkalmazásával.

  FÉNYVÉDŐK ALKALMAZÁSA Újszülött, kisgyermekkor

  Megszületés után, csak lassan, fokozatosan terheljük fénnyel a kisbabát, gondoljunk csak bele 9 hónap sötétség után kikerül a fényre. Ehhez is mint a többi külső tényezőhöz alkalmazkodnia kell. a javaslat, hogy ezt fokozatosan tegyük. Fejletlen a bőre, magas a víztartalma, könnyen megsérülhet, gyakrabban alakulhat ki ekcéma, bőrfertőzés, felhólyagosodás, és bőrégés is.

  Tanács: Ne vigyük levegőre 3 hétig. később is csak árnyékban legyen.  Ne tegyük ki tűző napnak. Ezt egészen 3 éves koráig kellene betartani. Ha mégis elkerülhetetlen akkor lenge öltözetben kis sapkával fényvédővel bekenve tegyük ezt.  Sétáltatásnál napernyő árnyékoló legyen mindig kéznél, hogy ne érje közvetlen napsugárzás.

  Gyermekkor, felnőttkor

  Gyermekkorban viszonylag gyorsan lebarnulnak a gyermekek, de a fényterhelést elraktározza a szervezet. Azt szoktuk mondani a bőr nem felejt.  Jó is, hogy sokat vannak levegőn. Bárcsak a mai gyermekek is az íróasztal mellől felállnának és többet lennének kinn a levegőn.  Emiatt is kellene népszerűsíteni a szabadban űzhető sportokat.  Viszont ezt sem kellene túlzásba vinni. Hányszor tapasztalon fiatal gyermekeken focira úszó edzésre vízilabda edzésre járóknál, hogy a meccsek időpontja délben van! Hányan használnak ilyenkor fényvédőt? Rengeteg fényterhelés éri ilyenkor ezeket a gyermekeket, sapka szemüveg és fényvédők nélkül.  Pedig ma már vannak víz alapú sprayk, melyek mellett kényelmesen lehet akár megerőltető sportot űzni. Emellett jó lenne a meccsek időpontját ne a déli órákra, korábbra vagy későbbre tenni.

  Felnőttkor

  Sokan még a mai napig is úgy gondolják, ha éppen eszükbe jut, vagy csak akkor kell fényvédőt használni, ha kifekszünk a napra. Pedig jobban tennénk, ha egyáltalán kimegyünk a szabadba minden évszakban a fénynek kitett területeket rendszeresen kennénk fényvédővel.  Különösen fontos ez a melegebb tavaszi napnál. Leggyakrabban leégéssel május június hónapban találkozunk.

  FÉNYÁRTALOM BŐRTÜNETEI

  Ha leég a bőr gyakran sok hiba kerül a működésébe.  Ha panaszt nem okoz, nem is fordítunk figyelmet rá, és később akár évek múlva jelentkeznek a bőröregedés jelei.  Ezekkel is sokan megkeresnek. Ráncosodás, fekete, fehér foltok, elszarusodási zavarok, dorozmás, hámló kipirosodó bőr, olykor már a nem gyógyuló sebek időszakában jönnek.  Ezek lehetnek bőrtumorok, vagy azt megelőző állapotok is akár.

  A fenti tünetek megelőzése miatt javasoljuk a rendszeres fényvédelemet arcunkon, kézhát, dekoltázs területén. Férfiaknál sapka kalap, mellett a hajas fejbőr védelme, különösen kopasz, vagy nagyon rövid haj esetén.

  Külön kell beszélnünk a szoláriumról.

  A szolárium jó esteben tömény UVA sugárzás.  a teljes fényspektrum láthatatlan része. Emellett a látható fénynek az UVA hoz legközelebb eső része a látható fény nagy energia HEV az angol (High Energie Visible) rövidítése külön említést érdemel, csak úgy, mint a látható fény másik végén lévő infravörös sugárzás, mely a meleget adja.

  Tehát ha szoláriumba vagyunk akkor csak az UVA sugárzás ér, ha szabad levegőn akkor a teljes fényspektrum. Mivel a fénysugárzás minden részének van biológiai hatása, nem mindegy mennyi ér bennünket az adott pillanatban és az egész életünk során összegezve.

  Javasoljuk egy életen át a fényvédők alkalmazását, de a szoláriumban nem használjuk ezeket.

  Itt még sokszorosan felerősítve kapjuk az UVA terhelést. Azaz egy adott bőrterületen, egy adott időpontban fókuszálva nagyobb Energiával juttatja be a szoláriumcső a sugármennyiséget.

  Több kérdés is felmerül bennem:

  Hogy történik a kezelés? Van-e bőrtípus megállapítás, a sugárzás idejét a bőr adottságaihoz alkalmazkodva mérik vagy mindenkit egy kalap alá vesznek.  Van bőrtípus szűrés?  Van Energia mérés? Nem tudom mert soha nem voltam   szoláriumban.

  A RTG sugárnak kitett dolgozóknál van doziméter, mely méri az adott dolgozó sugárterhelését. Természetesen ezt kellene használni a szoláriumban is. Vagy nem kell szolárium? Azt látjuk, hogy erre is rá lehet kattanni, mint a kábítószerre. Sok embert nem lehet lebeszélni róla, lehet azért, mert nem tudják, hogy idő előtt fognak megöregedni, és egy csomó bőrbetegség lehetősége is ott lebeg a fejük felett.

  Nem lehet összehasonlítani a RTG sugárzással, mert az halálos is lehet sokkal nagyobb az energiája, de sok kicsi sokra megy alapon a szolárium is összeadódva okozza a bajt.

  Fontos tudni, hogy a látható fény egy része a HEV sugárzás is vagy kék fény, mely még kisebb energiával rendelkezik, mint az UVA sugárzás, 60-80 éves kor körül ez okozza a macula degenerátiót, vagy csővakságot. (látóideg elhalása)

  Mivel a látóideg elhalását is okozhatja ez a sugárzás, emiatt a szemüveg lencsére is ajánlani szokták a kék fény kontrollt az UV védelem mellett. Ez a fény jön a LED lámpákból és TV, számítógép képernyőről, valamint a telefon kijelzőről is, mely egyre nagyobb lett az évek során:

  Emiatt olyan újabb fényvédőket kell alkalmazni, melyek ezeket a fényspektrumokat is lefogják

  lásd. ZO SKIN Health.


 • Köröm felépítése, ápolása betegségei

  Ahhoz, hogy ismerjük a köröm betegségeit ismernünk kell a felépítését működését, feladatát.

  Ezután érthetjük csak meg   a gyógyítás szempontjait.

  Az ép köröm színe rózsaszín, az ép széltől, ahol vágjuk a körmöt befelé körömtermelő sejtek vannak, melyek már a jóval a bőr alatt húzódnak idáig terjed a körömlemez, mely a körömágyon fekszik és két oldalról és felűről a körömredő fedi. A felső körömredőnél van egy fehér félhold, ez a legérzékenyebb körömrész, mely még a gyorsan osztódó élő körömsejteket tartalmazza.

  A többi lefelé nővő körömrész már elszarusodott kemény keratin.   Ennek a félholdnak a szélén, illetve az oldalredők lezárásaként húzódik egy vékony bőr részecske ez a körömböröcske, vagy cuticula, ezt is csak nagyon finoman szabad eltávolítani. A köröm is ugyanúgy az élő sejtekből elszarusodás útján alakul ki. A köröm is keratin, vagy szarulemez mint a bőr csak sokkal keményebb.

  A körömlemezen történt sérülés vagy fertőzés éppen ezért addig marad meg, míg le nem nő a sérült, fertőzött körömlemez. A köröm lenövés ideje jó esetben kéz körmök esetében 6 míg lábkörmök esetében 9 hónap. Ahogy nőnek az életévek, úgy lassul a köröm lenövési ideje.

  A körömfeladata, hogy védje az ujjbegyet, és ellentámaszt biztosítson járásnál. fogásnál.  Akinek már volt sérült körme, az tudja mekkora fájdalommal jár, ha köröm nélkül, vagy sérült körömmel szorítunk, vagy éppen járnunk kell, akkor, ha a lábon lévő körmünket sérülés éri, vagy benőtt köröm esetében.

   

  Fontos a körömápolás és a helyes körömvágási technika. Nem kell egyforma időközökben vágni a kéz- és lábkörmöket, mert nem egyforma gyorsasággal nőnek.  A körmöt csak a szabad szélen szabad formázni a körömredők alá nem szabad bevágni, mert ebből fakadóan alakulnak ki a fertőzések, vagy a benőtt köröm. A széleket mindig reszeljük simára, kisebb lesz a vágási felület, nem tudják gyorsan kikezdeni a lúgok, mosó-és tisztitószerek.  Ha sokat nyúlunk vízbe, lúgos vízbe, akkor könnyen kettéválhat a körömlemez és feltöredezik a köröm.  Száraz bőr esetében sokszor kisebb behatásra már könnyen le is töredezik a körömlemez.

  Sajnos a mai körömszépítés is körömlemez csiszolással jár, mely nagyon meggyengíti a körömlemezt. A műköröm letöredezése vagy levétele után, sokszor sérült, repedezett körömlemez látható, mely fájdalmas tapintással is jár olykor. Vigyázzunk nehogy a körömszépítésből körömcsúfítás legyen!

  Emiatt csak azoknak szabadna műkörmöt építeni, akiknek vastagabb bőre, körme van, és jól bírja ezt a drasztikusabb beavatkozást.

  Körmök eltérései

  Sokféle köröm panasz létezik.  a leggyakoribbak az elszíneződés, körömtöredezés, megvastagodás és a köröm körüli gyulladások.

  KÖRÖMELSZÍNEZŐDÉS

  Gyakori a körömlemez megsárgulása, melyet akár a körömlemosók is okozhatnak.

  Az elszíneződést, olykor csak bevérzés okozza, de lehet mögötte komoly belszervi károsodás is.

  Az elszíneződött köröm és megvastagodott körömre legtöbbször rásütik a gombás jelzőt.

  Valóban a leggyakoribb ok a gomba fertőzés. De sokszor ugyanilyen képben jelentkezik ez ekcéma vagy pikkelysömör körömtünete is.

  A legegyszerűbb, ha gomba okozza, mert azt meg lehet gyógyítani igaz nem gyorsan, mint ahogy egyes reklámokban olvasható.

  A köröm lenövési ideje 9-18 hónap. Ha nem veszélyezteti semmi a vérellátását, nincs az alatta levő ízületben elfajulás gyulladás, akkor az életkornak megfelelően történik a lenövés.  Természetesen idősebb korban ez is lassul, sokszor két év is kell, hogy egy köröm meggyógyuljon.

  A köröm elhelyezkedése okán leggyakrabban fonalas gombával fertőződik és ez a szabad szél felől történik tehát fontos a körömvágás módja. A fonalas gomba mindenhol ott van földben, állatok szőrén vagy valamelyik családtagunkon. Nagyon gyakori és legtöbbször azért, mert maga az egyén sem hisz benne, hogy meggyógyítható, illetve többszörös sérülés következményének vélik a köröm eltérést.

  Ha a körömlemez leválik, helyesebben felemelődik a körömágyról, a lemez alá levegő kerül, ekkor is megváltozik a körömlemez színe, de még nincs fertőzés. Ez gyakrabban a lábkörmök esetében fordul elő. Ilyenkor kell már gombaölő ecsetelőket alkalmazni, hogy megelőzzük a befertőződést.

  A köröm bevérezhet minden kisebb külsérelmi behatástól, de belső szervi betegségek esetén, illetve gyógyszerek mellékhatásaként is.  Ha bevérzik, és az okot is tudjuk, akkor csak meg kell várni, míg lenő a bevérzett köröm.  Ha bevérzésnek vélt folt a körmön egyhelyben marad, fennáll a melanóma, vagy a köröm alatti naevus (anyajegy) lehetősége is.  Mindig a rosszabbra kell először gondolnunk, de a jobb lehetőség szerint cselekedni, és szoros kontroll alá venni az elszíneződött körmöket. Ha 2-4 hónap alatt nem mozdul el az elszíneződés, mérlegelni kell a melanóma lehetőségét. Ilyenkor érdemes akár konzultálni bőronkológussal is. Ha később jelentkezik valaki kontrollra, és feltételezzük, hogy melanómáról van szó, nagyobb lesz a műtéti beavatkozás, akár a végtag elvesztésébe is kerülhet. Fontos betartani   az anyajegyszűrési időpontokat! Évente legalább, ha nincs panasz, de bármilyen változás esetén azonnal, illetve köröm elszíneződés esetén, ha felmerül melanóma lehetősége legalább két havonta kell ellenőrzésre járni, hogy el tudjuk kerülni a nagyobb műtéti beavatkozásokat, akár a végtagvesztést is.

  KÖRÖMTÖREDEZÉS

  Már részben érintettem a témát, de összefoglalva minden olyan külső hatás mely a szaru feloldására törekszik a mindennapi mosó-és tisztitószereink és fertőtlenítő szerek is hosszú behatások után, pláne, ha egyébként is száraz vagy atópiás bőrt örököltünk, gyakrabban mutatja a körömtöredezettség, vagy a körömlemez szétválás tünetét.  De vas hiány, bizonyos vitaminok hiánya, és anyagcsere betegségek, pajzsmirigy betegségek esetén, műköröm eltávolítása után is ez a kép fogad.

  Fonalas gomba fertőzésnél szinte elporlik a köröm.

  Köröm megvastagodás

  Ha egy köröm megsérül vagy a vérellátásában történik változás elkezd megvastagodni, ekkor már könnyebben be is fertőződik, emiatt mindig a sérült körmöt gomba ellenes kezelésben kell részesíteni.

  Miért nem szabad levenni a körmöt?

  Maga a műtéti beavatkozás során is sérülhet a mátrix, vagyis az anyakörömsejt állomány, és akkor már soha többé nem tud normális körmöt termelni.

  Emiatt nem szabad a körmöt drasztikus manikűr, pedikűrnek kitenni, mert ennek a következménye roncsolt szerkezetében megváltozott köröm lesz.

  Megváltozik a köröm, ha ortopédiai elváltozás észlelhető a lábon. Akár a harántboltozat süllyedés, akár egy hosszabb térd ízületi probléma miatt megváltoztatja a láb terhelését, a nyomáspontok átrendeződésével is megváltozhat a köröm keringése emiatt nehezen vágható megvastagodott körmöt észlelünk.

  Főleg O2 hiányos állapotokban, vagy perifériás keringés lassulása esetén, melyet a lábon az ortopédiai elváltozások és kézen lábon a krónikus ízületi gyulladások is okozhatnak.

  Fertőzés jelei is lehetnek, illetve sérülés utáni állapot, de az aktív focisták, futók, futva sportolóknál is jellegzetes elváltozás a megvastagodott többször bevérzett köröm.

  Ezekben az esetekben is, megelőzésképp gombaölő hintőpor a cipőbe, és gombaölő oldat a körömlemez alá, rendszerint megelőzi a köröm befertőződést. Itt kell megemlítenünk a helytelen körömvágást. Ide tartozik a túlvágott köröm, amikor a letapadt körömlemez területére vágunk bele, vagy az oldalredőkbe vágunk.  Illetve ennek az ellenkezője, hogy hagyjuk nőni a körmöt, ritkán vágjuk és egy kisebb túra után is leválhat a köröm. Elég, ha nem is érezzük, de sok kisebb nyomás éri a körömlemezt, rossz, szűk cipőbe vagy nagyobb cipőbe járva, amelyben állandóan csúszkál a láb, és a köröm mindig neki ütődik a cipő falának. Az állandó kis ütődések vagy egy nagyobb erejű nyomásra ütésre sérülésre képes a köröm leválni, ha ez többször ismétlődik, akkor pedig megvastagodik a körömlemez.

  Benőtt köröm

  Rengeteg oka van   leggyakoribb a pubertás korban amikor a bőr középső rétege kezd vastagodni, amúgy is sok növekedési faktor aktivizálódik ilyenkor, vagy kezdődő cukorbetegséget találunk, esetleg egyéb hormonális eltérést, melyek segítenek a gyakori előfordulásában. Persze a külső okok is szerepet játszanak szoros lábbeli, sérülés, helytelen pedikűr, rossz körömvágási technika. Gyakran annyi elég csak hogy megsértjük az oldalredőt. Mindenesetre előszőr fejezzük be a saját körmünk operálását. Ne nyúljunk drasztikusan hozzá csak egyre nagyobb lesz a fájdalom, és a befertőződés.

  Emiatt inkább fertőtlenítés vízben (1 liter vízbe 1 tabl Neomagnol arányban) áztassuk ki a lábat 10 15 percig, majd AB tartalmú krémmel este és gombaölő ecsetelővel reggel kezeljük le.  Ha lehet steril kötést és ne szoros cipőt alkalmazzunk.  Ha mindez nem vezet eredményre kérjenek időpontot műtéti beavatkozásra. A Boér műtét 97 % ban recidíva mentes gyógyulást ad. Itt nemcsak kivágjuk a fölös körömszéleket de ki is irtjuk a körömtermelő sejteket a széleken.

   


 • Bőrbetegségek megelőzése

  Miért is lesz valaki bőrbeteg?

  Sok oka van ennek.  Előszőr is a BŐR a csatarendben, VÉDELEMBEN az első sorban van. Rajta keresztül történik minden. A bőrnek saját magának is megvannak az előőrsei, ezek a baktériumok gombák és vírusok tömege egyszóval mikróbák.  Minden bőrterületnek megvannak a maga katonái, mikróbái. Más a hajlatokban és más a nyílt terepen, karokon, törzsön lábszárakon stb.

  Más fegyverzete is van igy pld. a sav és zsír burok.  Ezekre nagyon kell vigyázni. Egy átlagos mosakodás ezeket szinte teljesen eltünteti, de 12 óra múlva újjáépül.  Ha megfelelően mosakodunk lasd egészséges tisztálkodás címszó alatt részletesebben, akkor nem sérül meg hosszabban és a külső környezeti tényezők nem tudnak bejutni a hámra, illetve annak sérülésekor mélyebb bőrterületre esetleg még mélyebb területre a vérkeringésbe.

  Ha nincs előőrs főleg a zsírköpeny hiányzik, mert olyan gyakran lemossuk azt előbb utóbb kiürül a víz is a bőrből és kialakul a száraz bőr ekcéma. Ez az alap arra, hogy bármilyen antigén bejutva a bőrbe legyen az virágpollen, gyógynövény por kivonat, egyéb mikróbák un. testidegen mikróbák, amik a környezetünkben más embereken, állatokon, növényeken, vagy akár a földben, vízben, levegőben élnek- könnyebben okoznak betegségeket.

  Emiatt kell vigyázni a gyermekkori ekcémáknál arra, mivel, hogyan, hányszor mosakodunk, mosdatjuk a gyermeket, mert ebben a korban nagyobb esélye van az allergiák kialakulásának.

  Allergia kialakulása megelőzése, TUDÁSBÁZIS a bőr működésé rovatban részletesebben

  A másik oldal a GENETIKA, mely meghatározza mennyire leszünk sérülékenyek. Illetve kódolva vannak a betegségek már megszületésünkkor.  Pld az atópiás ekcéma psoriasis, szeboreás alkatú embereknél könnyebben sérül a hám lúgok behatására.  A lúg a zsíroldó anyag, melynek számos fajtája van, Biztos érezte már mindenki, hogy bizonyos mosakodók után azonnal kiszárad a bőr, na azt el kell felejteni. Vannak olyan lúgok is melyektől csak hosszas használat után alakul ki a bőr szárazsága, berepedése, megtöretése.  Ekkor megnyílik az út a betegségek kialakulása felé.

  A genetika határozza meg, ki mennyire lesz pattanásos pubertás korban, vagy hajlamos lesz e korpásodásra.

  Nagyon fontos az életmód, mely befolyásolja, hogy adott örökölt gének közül melyik aktivizálódik, vagy melyik marad nyugalomban, mert nem provokáljuk. EPIGENETIKA

  Atópiás betegeknél ismert az atópiás menetelés, de úgy néz ki csak azoknál alakul ki a másodlagos betegség, akiknél sokáig tart a bőr gyulladása. Ekkor átjárható a bőr és gyakrabban keletkeznek másodlagos betegségek, mint allergia, asztma.

  AZ ÉLETMÓDUNK BEFOLYÁSOLJA, azt is, hogy ha hízásra hajlamosak vagyunk, mert szüleink is kövérek mi is elhízunk -e kialakulnak-e a szüleink betegsége bennünk.

  Régebben úgy vélték az öröklött állapotokat nem lehet elkerülni és a Genetika határozza meg életünk lefolyását 80 % és csak 20% amit mi hozzátehetünk az életmódunkkal.  Mai tudásunk alapján ez megfordult az epigenetika felfedezésével.  Emiatt mindenkit a helyes életmód helyes mosakodási szokások, fényvédelem, egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű mozgásra és megfelelő folyadék ivásra buzdítanék. Ezzel nemcsak testsúlyunkat, de jó közérzetünket, a betegségek elkerülését, vagy azok mielőbbi gyógyulását is elérjük, és nem utolsó sorban tovább élhetünk jobb életszínvonalon. Kihagytam egy fontos kelléket, hogy ezek teljesüljenek, és ez a mentális egészség. Agyunkat is állandó aktivitásban kell tartanunk, gondolatok, munka megoldandó feladatok, rejtvények, meg kell adni neki a megfelelő pihenést is, 8 óra pihentető alvás, meditáció, jóga, agykontroll. stb.  Tudományos tény, hogy a jó gondolatok pozitívan befolyásolják az immunrendszerünket. Nem gyógyszerrel kell és vitaminokkal erősítenünk az immunrendszerünket, hanem a fenti életmóddal. Emellett fontos mit eszünk és mennyit mozgunk.


 • Mikróbák és jelentőségük

  Ha kiejtjük a szánkon a baktérium, vagy vírus, gomba szavakat, mindenki megrémül félve az okozott betegeségektől.  Ezeket összefoglaló néven mikróbáknak hívjuk.

  Nemcsak gonoszok léteznek, sőt nagyon sok közülük, amelyek együtt élve velünk nagyon hasznosak a számunkra.

  Viszont mindig az ellenőrzésünk alatt kell tartani ezeket a mikróbákat, mert ha elszaporodnak betegségek tüneteit okozhatják.

  Születésünk után alakulnak ki mind a bélrendszerünkben, mind a bőrünkön, mind üregeinkben a mikroba telepek. Elsősorban a hüvelyi úton történő születéskor árasztanak el bennünket a hüvelybe meglévő mikróbák. Emiatt nagyon fontos terhesség alatt a hüvelyi mikróba szűrés. Ne legyen a hüvelybe pl.  Chlamydia, Neisseria, vagy egyéb súlyos betegségeket okozó kórokozó, mert az az újszülöttnél komoly betegségeket is előidézhet.

  Császárral született babák esetében is megtörténik a mikróba beáramlás csak más úton.

  Ha megfelelő a bőrünk víztartalma nincs cukorbetegségünk, egyéb betegség, mellyel változik a bőr nyálkahártya, bél állapota, akkor a mikrobák egyensúlyban vannak.  Ha AB -ot szedünk már mindenki tudja, hogy ez az ideális arány felbomlik, méghozzá a gombák javára.  Emiatt nagyon fontos csak akkor szedni bármilyen gyógyszert, ha az nagyon indokolt.  Ezt az adott orvosnak kell eldönteni, adott esetben meg is kell indokolni.

  Kárt tesz a bőrünkön levő mikroba egyensúlyban a túlzott mosakodás is. Mi a túlzott mosakodás?

  naponta többször, erős lúgos mosakodószerek alkalmazása, hosszan tartó kádfürdő, meleg habos víz stb. A mosakodás után eltávolított mikróbák 12 órán belül visszaépülnek, emiatt tanácsos reggel csak frissítő, este alapos mosakodást bevezetni. Ezek a mikróbák nem engedik más patogén, vagy betegséget okozó, vagy kórokozó fajok megtelepedését. Nagy mértékben segítik az immunvédekezésünket. A bélbaktériumokról nem is tudok beszélni, mert annyi előnyük van ezek tartják fenn a jó emésztést, közük van a testsúlyunk, idegrendszerünk állapotának beállításában.

  Egyszóval nagyon Fontosak vigyázzunk rájuk.


 • ACNE, gyulladt csomók arcon és test szerte szőrtüszőgyulladás

  Számos tinédzser korú páciensem van, akinek arca, mellkasa, háta, olykor végtagjai is tele vannak gyulladt gennyes csomókkal, vagy éppen apró fekete nyitott mitesszerekkel, vagy zárt fehér vagy kissé begyulladt vörös apró kiemelkedő zárt mitesszerekkel.

  Ezeket minél előbb tünetmentessé kell és lehet tenni.

  Ebben az életszakaszban alakul ki a személyiségünk, nem mindegy milyen arccal éljük át ezt a periódust.  El kell kerülni az önértékelési zavarokat, frusztrációkat, hamis énképet, melyek az eltorzított arc, vagy test miatt alakul ki.

  Számomra is kihívás, hogy ezeket a fiatal felnőtteket minél előbb tünetmentessé tegyem.

  Sajnos sokan úgy vélik, hogy 2-3 hónap alatt eltűnnek a pattanásaik bőrtüneteik, akkor meg is gyógyulnak és nem jönnek kontrollra. Egy év múlva döbbennek rá, hogy ismételten megjelentek a mitesszerek, pattanások, vagy ismét zsírosabbá vált a hajuk és az arcuk.

  A pubertás időszakában a bőr kialakulása befejeződik, kiérnek a faggyúmirigyek, a faggyú túltermelődik.  Emellett a faggyú viszkozitása is befolyásolja, hogy valakinek zárt, vagy nyitott mitesszerei lesznek-e vagy sem.  A nehezebben olvadó faggyú télen hűvös időben is nehezebben ürül ki. Gyakrabban elakad és az emberi szervezet ezt is próbálja megoldani úgy, hogy a faggyúkijárat körül begyullad a bőr és a mirigy. A mirigybennék elfolyósodik, gennyessé válik, a gyulladás átszakítja a bőrt és a váladék kiürül a külvilágra. Ezt a folyamatot fizikai beavatkozással nem szabad megoldani, vagy siettetni. Minden arc piszkálás, nyomkodás, tűvel való böködés hatására rengeteg szövődmény alakul ki. A szövődmények közül egyik legrosszabb a hegesedés, melyet kémiai tisztitással jelentősen elkerülhetünk.

  A pubertáskor életszakasza általában 14-18 év 2-3 év csúszással. Ez idő alatt alakul ki a hormonális egyensúly. Addig, amíg ez nem történik meg, bármikor oka lehet pattanás kialakulásának.

  Persze a belső okok mellett, külső okok is közre játszhatnak a pattanás kialakulásában.

  KÜLSŐ OKOK

  Leggyakrabban a számos pattanás kezelésére ajánlott szesz, krém, szappan és még sorolhatnám.

  Csak olyan lemosót szabad használni, mely nem szappanosítja el a faggyút, megnehezítve a kiürülését, mert evvel inkább provokálja minél több pattanás kialakulását.

  Kezdődő pattanás esetében gyermeknél a Bioderma, LaRoche-Posay, CeraVe vagy egyéb gyógykozmetikum segítenek, és szinte tünetmentesé teszi az arcot, addig nem kell orvosi beavatkozás, ha viszont 2-3 hónap után nem változik az arc állapota, vagy nem vagyunk megelégedve a folyamat sebességével, akkor mindenképp kérjenek orvosi segítséget.

  Minél előbb avatkozunk be annál szebb lesz a végeredmény.

  Számos olyan kezelés is létezik klinikánkon, mellyel az elzárt mitesszereket is meg tudjuk oldani. Mindezek a beavatkozások kémiai úton történnek. A ZO Skin Health bőrterápiás szernek vannak olyan hámlasztó kezelései, melyekkel mind a nyitott, mind a zárt, mind a gyulladt Acne tünetes beteget tudjuk kezelni. A hegek megelőzésében is élen járnak ezek a kezelések.

  ACNE peelling faggyúmirigy folyósítása viszkozitás növelése, gyulladt pattanások megelőzése, illetve azok leszárítása.


 • Red carpet peelling

   

  EZ EGY BŐRMEGÚJÍTÓ hidratáló, KÉMIAI ARCKEZELÉS, HÁMLASZTÁS, mely után nincs gyógyulási idő. A faggyúmirigy elakadásának megoldására épül, annyival több ennél, hogy a hegesedést és a felszíni szárazságot is jelentősen javítja.  Ajánljuk esküvő előtti arckezelésre a bőrhibák eltüntetésére, alapozó nélküli bársonyos sima bőr az eredmény. (részletesen zo skin health.hu weboldalon)

  TANÁCSOK ACNES BETEG MOSAKODÁSÁHOZ.

  Az Acne jelentkezhet száraz és zsíros bőrű embereken is.

  Máshogy kell természetesen kezelni is.  A száraz bőrnél különösen fontos, mivel ápoljuk mossuk radírozzuk a bőrt. Aki megteheti a ZO SKIN HEALTH termékeit használja, mert azok önállóan alkalmazva is nagyon sokat segítenek a pattanásos bőr meggyógyításában. Ennél a bőrterápiás szernél a radír is bőrazonos zsírokat tartalmaz, emellett faggyúkontroll is található a termék palettán.  Illetve 3 féle mosakodó.

  Ha erre nincs lehetőség, akkor olyan gyógykozmetikumokat kell vásárolni, amelyek alkalmazására legalább nem lesz rosszabb a pattanás. Sőt egyik másik jelentősen kiegészíti a gyógyszeres terápiákat.  Nem szabad ezektől nagyon nagy eredményt várni, kezdő pattanásoknál amíg segítenek addig nem kell gyógyhatású készítményeket alkalmazni.

  Semmi esetre sem javaslom a bio natúr, vagy egyéb természetesnek kikiáltott kozmetikumokat.

  A kozmetikum az ép bőr szépítésére való, nem beteg bőrre kell alkalmazni ezeket.

  A kozmetikum egyik fő jellemzője a technológia. Figyeljünk arra, hogy bőrazonos zsírokat tartalmazó termékeket használjunk. Önmagában hiába jó összetevő egy argánolaj, ha csak azt kenjük az arcunkra nem tud beépülni, sőt kicsapódhat, illetve kimoshatja az egyéb olajokat bőrünkből. Fontos ezen zsírok tartalma és százalékos megoszlása is.  A legjobb és legújabb technológiával gyártott a CeraVe kozmetikumok.  De nagyon hasznos alkalmazni A Bioderma sebium termékcsaládját, és a La Roche-Posay Effaclar termék családot.  Ezekkel nagyon jó visszajelzéseim vannak.


   


 • Ekcéma, Kézekcéma, Atópia

  Nagyon gyakori az ekcémák között a kezeken előforduló krónikus gyulladás.

  Több ok miatt alakulhat ki ez bőrgyulladás.

  Kiindulási alap lehet egy atópiás alkatú egyén, akire jellemző főleg télen a bőr kiszáradása, hajlatokban, kipirosodás viszketés, másik variánsa a végtagok feszítő oldalán, az arcon, ajak és szem körül, és a kezeken esetleg lábakon kialakult bőrgyulladás.

  Az atópiás ekcéma, vagy bőrgyulladás oka a genetika, a bőr hibás felépítése. Könnyen kioldódik a zsír a felhám sejtjeiből, ha a zsíros védelem megszűnik, akadálytalanul kiürül a víz. Ekkor már vörös hámló, akár berepedezővé válik a bőr, emellett nagyon viszket is.

  A fenti okok miatt nem tanácsos erős zsíroldó mosakodók alkalmazása, sőt a kézmosás és fertőtlenítés is mértékkel kivitelezhető.

  Ha a bőr gyulladt, akkor könnyen átjárhatóvá válik, igy baktériummal, gombával, vírussal fertőződhet, illetve allergia kialakulásához is vezethet.

  A kézekcéma fennállásakor, fontos a gyulladást gyorsan megszüntetni, hogy elkerüljük a fentebb jelölt szövődményeket. A komolyabb gyulladás csökkentése után, immunerősítő kezeléseket kell alkalmazni, hogy elkerüljük a visszatérő epizódokat.

  Ha a genetikai adottság miatt gyakran alakul ki kézekcéma, fontos a megelőzés és a fent leírt kezelés betartása, hogy az aktív epizódok minél ritkábban forduljanak elő. Emellett fontos a tünetmentesség megőrzése azért is, mert a másodlagos betegségek, mint a fertőzések vagy allergiák megelőzése így a legvalószínűbb.


 • Rozacea vagy kipirosodó érzékeny bőr

  Jelentős számban vannak azok a betegek főleg nők, akiknek arca mindenre érzékenyen reagál, ki is pirosodik előszőr átmenetileg, majd idővel állandóan vörös értágulatok látszanak rajta. Kávé, alkohol, fűszeres ételek, hideg, meleg, érzelmi megrázkódtatások hatására akár az egész arc kipirulhat.

  Mindig kutatni kell egyéb érrendszeri betegség meglétére, magas vérnyomásra utaló jelek után.

  Többször van e betegeknél emésztési zavar, epehólyag probléma, reflux stb.

  A belső okok rendezése mellett, meg kell szüntetni a tágult ereket. Erre a legjobb olyan lézer alkalmazása, mely az erekben, pontosabban a hemoglobinban nyelődik el.   A Hemoglobin fehérje, mely adja a vörösvértest színét. Azzal, hogy a tág erekben szelektíven gyulladást idézünk elő, az erek összetapadnak és lassan felszívódva el is tűnnek.

  Nagyon fontos ezeknél a pácienseknél a fokozott fényvédelem az arcon, mely mindig szabadon van. télen nyáron.

  Ne használjanak sokféle kozmetikumot, főleg hidratáló krémeket ne, csak akkor, ha extrém száraz vagy zsíros a bőrük.  Számos allergéntől tartózkodni kell, melyek a kozmetikumokban jelen vannak.

  A bőr fiatalítása számukra még fontosabb a neokollagenozis, azaz az új erős kollagén képződés felgyorsítása is segít a bőr védekezésében.

  A faggyúmirigyekben olykor felszaporodik a természetesen ott lévő atka a demodex.  az orvosi kezeléseket ki kell terjeszteni ennek csökkentését célzó krémekkel.

  Az ilyen bőrű pácienseknek nem javasoljuk a fizikai beavatkozásokat, masszázst sem.

  Csak kémiai peelingeket és bőr újdonképződést serkentő hatóanyagok használata okoz jelentős változást arcukon.  Sokszor érstabilizáló gyógyszerek belsőleg is szükségesek.

  Emiatt mindenki, akinek ilyen tünetei vannak kérjen feltétlenül orvosi tanácsot, esetleg érlézeres kezeléseket.


 • Anyajegyek

  Mit tegyek, ha megsérül, vagy megváltozik az anyajegyem?

  Rengeteg páciens keres meg a fent leírt kérdésekkel. Nagyon sok elváltozás lehet a testünk bőrén arcon, de végtagokon, sőt a hajas fejbőrön is.  Az életkorral ezek az elváltozások többnyire szaporodnak. Legtöbbször ezeket az idővel jövő növedékeket is anyajegynek nevezik a betegek.

  Anyajegyek, azok az embrionális fejlődés során zavart szenvedő sejtek, melyek akkor módosulva fejlődnek ki, vagy egy helyen több sejt alkotta folt, növedék formájában a születés után lesz látható, de legfeljebb a pubertás korig jelennek meg.

  Ephelis vagy szeplő

  Ez is csoportosítható az anyajegyek köré, mert ez nem más, mint egy foltszerű pigmenthalom a bőrben, de a szeplő kialakulhat az évek során is, akkor öregkori szeplőnek hívjuk, mert a fénybesugárzás mennyisége, erőssége provokálja megjelenését.

  A fehér bőrű, szőke hajú, kékszemű pácienseknél gyakrabban alakul ki.

  A bőrben 27 különféle sejt van, ezen mindegyikéből kiindulhat, fejlődhet anyajegy. Ezek közül is a legjobban ellenőrzött, a fekete naevus sejtekkel tömörült növedék, mely lehet szabálytalan alakú, színű, és még időben is változhat. Ha változnak, érdemes kimetszeni a növedékeket.

  A naevus sejt módosult pigmenttermelő sejt.

  Mi történik akkor, ha megsérül egy anyajegy?

  A fentieket átolvasva nem mindegy, milyen sejttípusból alakul ki a megsérült növedék. Ennek a megítéléséhez, jó lenne látni még sérülés előtt a növedéket.  Bevérezve, félig leesve nem lehet megállapítani pontosan milyen sejtek is alkotják a sérült növedéket.

  Ehhez ad segítséget a videodermatoszkóp, mellyel az évek során nyomon követhetjük bőrünk elváltozásait, és annak időbeli térbeli alaki változását.

  Az anyajegyek tekintetében különösen nagy segítség.

  Ha nincs a sérülés előtt kép az adott növedékről, akkor csak az elmondottakra támaszkodva nem elég diagnózist, terápiát beállítani. Ha félig levált növedékről van szó azonnal meg kell állítani a vérzést, vagy a roncsolt részt el is lehet távolítani, adott esetben azonnali kimetszést végezni, ha lehetséges.

  Ha a sérülés kis mértékű, elég akkor bőrgyógyászhoz menni, ha a bevérzés felszívódik, vagy a kisebb seb meggyógyul. A sebgyógyulás ideje 7-10 nap. Ez idő alatt nem történik semmilyen rosszindulatú elváltozás. Viszont, ha sérülés után nem mutatjuk meg az anyajegyet, illetve nem járunk évente anyajegy ellenőrzésre, bármikor elindulhat egy változás rossz irányba. Ekkor érdemes minél előbb beavatkozni, mert melanóma esetében akkor nagyobb a teljes gyógyulás, ha időben kimetszik azt a bőrből.

  Melanóma:

  A legrosszabb indulatú daganat, mely a pigmenttermelő sejt, vagy a naevus sejt túlburjánzása. Sajnos nagyon kiszámíthatatlan e daganat viselkedése, emiatt ennek megelőzése, kiszűrése a cél az éves anyajegy vizsgálatokkal.

   


 • Bőrnövedékek szemölcsök

  Számos bőrből kiálló bőr színű vagy enyhén barna növedékek találhatók test szerte a bőrön.

  Főleg hajlatokban, nyakon. Ezek az un papillomák, fibromák népies nevén szemölcsök, Ezek lassan évekig évtizedekig elhúzódva ugyanannyi és ugyanolyan nagyságúak állandó növedékek. Ezek nem fertőzőek, gyakran genetikai okként jellenek meg a bőrön.  Ezentúl több oka is lehet a megjelenésének, előre jelezheti a cukorbetegséget, vagy a helytelen táplálkozási szokásokat. Állati fehérjék sok növekedési hormont tartalmaznak, emiatt ezek gyakori fogyasztása, gyakran oka a szemölcsök kialakulásának.  De a gyakori bőr vongálás, vakarás, lánc dörzsölése a nyakon is kiválthatja a fibromák megjelenését.   Ha vírus fertőzés az oka, akkor rövid időn belül egy azonos területen sok apró szemölcs jelenik meg és akkor hívjuk ezeket VIRUSOS SZEMÖLCSÖKNEK.

  VIRUSOS SZEMÖLCSÖK

   

  Két fajtáját ismerjük az egyik a molluscum vagy uszoda szemölcs

  Ez a bőrön bárhol előforduló bőr színű közepén behúzódott alig észre vehető szemölcs. Főleg kisgyermekeken látjuk kb. 10 éves korig, amig vékonyabb a bőr és könnyebben megsérül felázik. Ezeket a szemölcsöket hiába ecseteljük talán az átfertőződést elkerülhetjük az ecseteléssel. Végleges eljárás egy kisebb fájdalomcsillapítás után (LIPRI KRÉM) fél órával, kisebb beavatkozással könnyen lekaparható a bőrfelszínről.  Minél tovább hagyjuk a bőrön annál több szemölcs alakul ki.  4 hetente meg kell ismételni a szemölcsök eltávolítását, mert csak igy tudjuk megszüntetni a további fertőződést.

   

  A másik kórokozó a Humán Papilloma Virus vagy HPV, amelynek több majdnem 200 féle fajtája van, ezek közül vannak ártatlanok és komoly késői szövődménnyel járó fajták is. Leggyakrabban kézen lábon fordul elő. Főleg gyermekeken, de felnőttkori fajtája a nemi szervek környékén kialakuló növedékek vagy nemi szemölcsök.

  Fontos tudni, hogy ezen fertőzés ellen különösen a magas rizikójú fajták ellen védőoltás is létezik.

  Mindenkinek tanácsolható mert rákmegelőző oltásnak is nevezzük. Nemcsak a méhnyakrák, hanem férfiaknál végbélrák, felső léguti rákok. gyomor, tüdőrák kapcsolata is ismert.

  Kemény csomók talpon és kézen

   

  Ezek legyakrabban vírusos szemölcsök. Főleg fiatalabb korban látható. Idősebb korban inkább az un. tyúkszem vagy orvosi nyelven clavus észlelhető.  Nem mindegy melyik mert ez utóbbit lehet pedikűrösnek kapargatni, míg a vírusos szemölcs fertőző, azt nem tanácsos, mert a lehulló sejtek tovább vihetik a fertőzést.

  Idősebb korban, főleg az ízületek felett megjelenő kemény szarucsomók, keményedések Clavus vagy tyúkszem. Ezzel már sokkal több teendőnk van.  Sajnos a kivétel csak rövid időre ad eredményt Legtöbbször a kiváltó Okot nem kezeljük, emiatt nem is gyógyul meg, vagy kivétel után ismételten kiújul. A leggyakoribb oka rossz cipő vagy a láb ortopédia problémája.

  Lúdtalp, harántboltozat süllyedés, kalapácsujj, bütyök.  Torna, harántemelő vagy lúdtalpbetét, korrekciós cipő megoldhatja a helyzetet. Átmenetileg a sholl gyűrű is fájdalomcsillapító megoldás lehet. Itt is segíthet az erős hámlasztó kenőcs, illetve nagyobb fájdalom esetén egy speciális fájdalom csillapító kenőcs, de tudni kell ezek csak tüneti kezelés, fontos a fenti okok rendezése is.

   

   

  A vírusos szemölcs legjobb ellenszere a türelem. Sokszor 2-3 hónapig akár fél évig is eltarthat a kezelés.  Több lehetőség is ismert a szemölcsök eltávolítására, de azokkal magas százalékban visszanőnek a szemölcsök.

  Van egy olyan kezelési lehetőség is, mellyel a szemölcs körüli bőr ellenálló képességét növelhetjük. Az immunrendszer aktiválásával a bőr saját védelmi mechanizmusait fokozhatjuk és kétoldali támadással roncsoló ecseteléssel a vírusos szemölcsre és a védelmi mechanizmus erősítésével a szemölcs köré is alkalmazott kezeléssel, ehhez recepteket kell kérni.

   

  Ha egy családban többször visszatérő szemölcsök vannak, akkor érdemes HPV tesztet, vagy védőoltást akár beadatni, mely ugyan a kézen lábon lévő szemölcsök ellen nem véd, de a vírusok csoportosan fertőznek és sokszor láthatatlanul ott lehet a szájnyálkahártyán, vagy a bőrön végbél körül, nemi szervek körül egy könnyebben rákot okozó HPV törzs. (HR csoportok) HPV törzseknél már akár 200 fajtát is elkülöníthetnek.

  Ezért ezekben az esetekben is ajánlom a védőoltást.

  A HPV törzsek közül vannak alacsony rizikójú törzsek LR csoport a magas rizikójú törzsek HR csoport

  és a nem azonosított törzsek NA csoport.  Nagyon fontos tudni róluk, ha sok éven át ott vannak a bőrön vagy a nyálkahártyán, bélrendszerben akár, akkor van lehetőség arra, hogy a vírusok Rákot generáljanak, azaz annyira megváltoztatják a sejtek szaporodását, hogy rossz irányba terelik, vagyis sok sejt és rákos sejtek alakulnak ki. A női tumorok közül a méhnyakrák és HPV kapcsolatát már ismerjük, mint leggyakoribb tumort. A férfiakról elfeledkeznek, ők nem kapnak hivatalosan védőoltást gyermekként.  Emiatt bármikor HPV fertőzéssel jelentkeznek érdemes javasolni a védőoltást nekik is.

  Ugyanis férfiak esetében nagyon szoros kapcsolat van már a végbél rákok, de a tüdőrák, gyomorrák, vagy akár az egyéb bélrendszeri rákok között is.  Ez nem azt jelenti, hogy akinek szemölcse lesz bárhol biztos, hogy kialakul valamikor, valahol bármilyen típusú rákos megbetegedése, de a lehetősége még ha kicsi %- bán is, de ott lebeg a fejük felett.  Ezt a rossz érzést el lehet oszlatni a beadott védőoltással, és a tumor sem alakul ki.

  Tudni kell, hogy a GARDASIL 9 komponensű védőoltás a jelenleg javasolt legjobb védőoltás, mellyel nemcsak 7 HR törzs, de 2 LR törzs, vagyis a nemi szemölcsök elleni védelmet is szavatolja az oltás.

  3 oltás kell 6 hónapon belül 0-2-4 hónapos intervallumban.

  HPV SZEMÖLCS KEZELÉSE

  A HPV okozta szemölcsöket   be kell ecsetelni és minden este hámlasztó kenőccsel bekenni. Sok kollegám kapartatja ezeket, de én nem tanácsolom, mivel a lekaparással megsérülhet a bőr, és tovább oltható a vírus. Egyik fajtája a mozaik szemölcs, kifejezetten megélénkül a fizikai behatásokra és tovább terjed.  Sokkal eredményesebb egy erős hámlasztó kenőcs alkalmazása, mert ezzel a felszaporodott szarut is el tudjuk távolítani az elhalt vírus részecskékkel együtt. Önállóan a kézen lévő szemölcsöt ki lehet venni bármilyen módszerrel, de ezekben az esetekben is magas a visszanővés vagy recidvia lehetősége.

  Számos fajtája közül bosszantó a futószemölcs, mely a napnak kitett bőrön fordul elő leggyakrabban.

  Tudni kell, hogy a napozás szolárium 24 órára eltünteti az immunsejteket a bőrből. Ilyenkor nagyobb a fertőzések lehetősége is, emiatt gyakrabban jelenik meg futó szemölcs is. Ezeket nem szabad maratni FAGYASZTANI A HEGESEDÉS VESZÉLYE MIATT, inkább növelni kell a bőr ellenálló képességét.

  Fényvédelem és hidratáció. emellett van egy krém mely a helyi immunvédekezésben játszik fontos és hatásos szerepet ezt fel kell íratni.


 • Fehér foltok a testen

   

  Számos probléma okozhatja ezt az elváltozást. Emiatt fontos különbséget tenni mi az oka az Ön testén lévő fehér foltoknak.

  VITILIGO: amikor a festéktermelősejt elhal, vagy átmenetileg nem működik a bőrben, azokon a helyeken nem lesz pigment termelés igy fehér marad a bőr.  Ha a testnyilások körül kezd kialakulni párhuzamosan mindkét oldalon, akkor nagy valószínűséggel Vitiligóról beszélünk.

  Sajnos ez egy autoimmun folyamat, melyre eddig nincs igazán gyógymód. Ha a pigment termelősejt csak átmenetileg nem működik, gyulladás utáni állapot, égés, fagyás utáni állapot, akkor van lehetőség arra, hogy ismét megoldódik a fehér folt problémája.  Gyulladáscsökkentő kezeléssel rendbehozható.

  Ha elszaporodik bizonyos baktérium vagy gomba fajta, akkor ezeket kell speciálisan kezelni, hogy visszatérjen a bőr normál színe.  ezek is okozhatnak fehér, szürke vagy halványvörös barna foltokat.

  Idősebb korban, vagy sok napégés, szolárium után is megjelenhetnek fehér foltok. Itt is a pigmenttermelés hiánya okozza a tüneteket, mely sokszor már nem visszafordítható.

  Attól függően, hogy milyen színű a bőr, a haj, illetve a szem következtetni lehet, mennyire jól tolerálja a bejutó fény mennyiséget. Én úgy neveztem el, hogy minden embernek megvan a maga fényfeldolgozó kapacitása, mint ahogy a vízmegtartóképessége is. () fényvédelemnél

  Bőr, haj szem szín szerint 6 csoportba osztjuk mi bőrgyógyászok az embereket. Az első a fehér szeplős bőr, kék szem, szőke haj. A hatodik negroid embercsoport sötétbarna szinte fekete bőr, fekete szem, fekete haj.

  A fehér foltok megjelenése, akkor történik amikor egy bizonyos ponton egyszerre, vagy az évek során halmozottan több fényenergia jutott be, amit a bőr már nem tud feldolgozni, és a szabad Oxigén gyökök felszaporodásával több sejthalál jön létre.  Ha ez a pigmenttermelősejtet, vagy annak nyúlványait éri, akkor a pigment vagy nem termelődik, vagy nem jut el bizonyos helyekre. Ezen a ponton a bőr világosabb, azaz a többi bőrterülethez képest fehér lesz.

  Tehát a fehér foltok, amint fent már említettem, több ok miatt is keletkeznek.

  Kezdjük gyermekkorban. Ilyenkor leggyakrabban a streptodermia vagy pityriasis alba facieit látjuk. Ez a száraz bőrű, atópiás gyermekek leggyakoribb tünete, mely egy kissé szárazabb napégette bőrterület, finom fehér hámlást mutat. Itt megváltozik a normál bőrbaktérium flóra. Kezelni elég egy kis bőrtápláló krémmel, vagy az erőteljes lúgos mosakodásokat kell elhagyni.

  Fokozott fényvédelem.

  Lehet olyan nagyobb fehér foltosodás is gyermekkorban törzsön karokon combokon amikor egy kis vörös szegély kiséri ezeket a fehérebb szabálytalan, de inkább kör alakú fehér foltokat.  Ezek az ekcéma acut gyulladása után látható bőrtünetek. Itt mindenképp gyulladás csökkentő kezelés kell.

  lásd atópia, vagy ekcéma alatt.

  Térképgomba is járhat fehér foltosodással

  Felnőtt korban a háton, nyakon, mellkason megjelenő bizarr alakú fehér foltok, melyek akár a combtőnél is néha észre vehető, a saját normál gombaflóránk elszaporodása miatt alakul ki.

  A fehér foltok helyén volt a megszaporodott gombatelep, mely napozásra ugyan leesik, de ott nem barnul le a bőr.  Ha az okát nem kezeljük egyre foltosabb lesz a bőr.  Ilyenkor legtöbbször a hajas fejbőrön található az ok. Ott szaporodik el egy bizonyos gombafajta, ami aztán lekerül az egyéb, fagyúmirigyben gazdag bőrterületekre és nem korpásodást, hanem fehér. vagy enyhén barna foltokat okoz.   Komoly bőrvédelem fényvédelem és a túl mosakodás elleni védelem, gombaellenes sampon és ecsetelő, olykor gyógyszeres kezelés szükséges.

  Hegek

  Műtét utáni területeken, ahol eltávolították a bőr legfelső rétegét előfordul, hogy egy fehér folt marad vissza.  Vagy autoimmun eredetű bőrgyulladások, sorvadások járnak még fehér folttal.

   


 • Bőr öregedése, ennek lassítása

  Sok embert foglalkoztat a bőr öregedése, mely együtt jár annak funkció romlásával is.  Gyengül az ellenálló képessége, sérülékenyebb és gyorsan viszketővé válik gyakrabban jelennek meg rajta esztétikai hibákon túl komoly bőrproblémák, mint a bőr rák.

  Ismerünk fiziológiás bőr öregedést, és ennek felgyorsítását a fény, nikotin, alkohol egyéb belszervi betegeségek kiváltotta bőröregedési folyamatokat.

  A fiziológiás öregedést a sejtek csökkenése, víztartalom jelentős csökkenése, és a működészavar jellemzi. Mindez előfordul a fenti okok miatt bekövetkező öregedésnél, de nem mindegy hány éves korban.

  A bőr a legújabb esztétikai kutatások alapján 15-18 éves korig érik, majd stagnál és rohamosan kezd leépülni. Ezek a folyamatok a meggyengült fizikai és kémiai védelem, fényvédelem, vagy akár immunitás, terén is bekövetkezik.

  VÍZHÁZTARTÁS

  Megszületéssünkor a sejtek víztartalma 90 % körüli míg 90 éves korunkra ez már csak 50%.

  Ez az egyik oka, hogy összeesik bőrünk ráncosodik és meglóg. Ezt a bőr vízmegkötő anyagának, mely a hialuronsav, jelentős csökkenése váltja ki. 40 éves életkorban már csak fele, 60 éves korban már csak 10 % a van jelen a bőrben.

  Ennek egyik visszapótlása fontos lépés a bőr öregedésének lassítására. El kell szomorítanom azt, aki a hialuronsavat csak szérum, vagy krém formájában alkalmazza, az csak a felszínre kerül, azt hidratálja rövid ideig az újabb bekenésig, de mélyebbre, ahol szükség lenne rá nem jut.

  Emiatt a hialuronsavat csak injekcióval lehet bejuttatni a bőr középső rétegébe mélyen a hámsejtek alá. Nálunk csak megjegyzem nagyon kevés fájdalommal jár ez a beavatkozás, nem igényel semmilyen fájdalomcsillapítást.

  FÉNYVÉDELEM öregedés ellen

  a másik fontos szempont a bőr öregedési folyamatában, mennyit tartózkodunk szabad levegőn és mennyi fényvédőt alkalmazunk életünk során. A sok fényenergia főleg, ha nagy felületen ér, illetve erős energiák déli napsütés, vagy összeadódva az élet során rengeteg fényenergia éri bőrünket. Attól függően milyen bőr típusba tartozunk bőrönk jelentős mértékben át tudja alakítani a fényenergiát biológiai energiává, de a felesleges Energiák elszabadulva számos Oxigén gyököt szabaddá engedve sok sejt pusztulását vagy sérülését okozva, sietteti a szervezet és bőrünk öregedését is.

  Ajánlat: A szabadban levő testrészeinket arc kézfej dekoltázs lábszár többször be kell kenni fényvédővel télen nyáron amikor szabadon van, Különösen fontos ez vízparton és magas hegyen, homokos talajon.   lásd részletesebben fényvédelem címszó alatt a kiegészítést.

  A BŐR HIDRATÁLÁSA

  Sokan úgy gondolják a bőr hidratálása táplálása segít a bőr öregedése ellen, Sokat tesz ezért a média, ahol a reklámokban mindig azt halljuk, hogy a hirdetett termék jól feszesít ránctalanít stb.  ha csak mindenki egyszer próbálja ki ezeket a termékeket hamar rájönnek, hogy azon kívül, hogy kellemesen érzi magát a bőrében más nem nagyon történik.  lehet ezt az utat is választani, de sajnos ahelyett, hogy lassítaná a bőr öregedését éppen felgyorsítja azt.

  A bőr működésénél írtam, hogy a bőrnek 28 naponként fiatal korban megújul a felszíne.  De ugyancsak a sejtek is egész szervezetünkben mindig újra és újra újratermelődnek. Kb. 7 év alatt kicserélődnek még a csontsejtjeink is. Emiatt soha nem késő életmódot váltani.

  Visszatérve a hidratálásra ezt a megújulást tovább lassítja az állandó krémezés, mely még nem is biztos, hogy felszívódik. Ha állandóan tele tömjük a leválni készülő szarusejteket, az alsó sejt sor nem kap ingert az új sejtek termelésére. A bőr megvastagodik élettelenné, egyenetlenné válik, azaz öreg benyomást tesz.

  Emiatt a XXI században a kémiai hámlasztás a legmodernebb beavatkozás a bőr fiatalítása, hibáinak eltüntetése folyamatában.

  Két fontos anyagot szeretnék még említeni a bőr fiatalítása szempontjából az egyik, amiről már írtam a hialuronsav, a másik a retinol vagy A vitaminsav.  E két anyag jelentősen javítja a bőr állapotát, el tudja tüntetni a megvastagodásokat, kiüríti a mitesszereket az eldugult mirigyeket, és eltüntetik a pigment foltokat. Emellett segít a bőr hidratálásában. Csakhogy, ezeket nem lehet egyszerűen alkalmazni. A hialuronsavat injekció formájában, a retinolsavat megfelelő technológiával és mértékkel kell alkalmazni, melyhez hozzászoktatva a bőrt egyre magasabb retinol koncentrációt bírunk alkalmazni különösebb szubjektív tünetek nélkül. Ez egyesek bőrénél viszonylag hosszú folyamat, de végeredményért érdemes bizonyos kényelmetlenségeket elszenvedni, mint a bőrfeszülés, kipirosodás, minimális hámlás.

  Klinikánkon személyre szabott bőrápolási tanácsadással és arcdiagnosztikával képi rögzítéssel indítjuk a bőr fiatalítási folyamatot, mellyel a bőr egészségét is helyre állítjuk.   Fotó sorozaton tudjuk nyomon követni a beavatkozások során elért változásokat.

  Kórtól és bőrállapottól függően ajánlunk a felmérés után kezeléseket, ezért nem tudunk látatlanban árakat mondani.

  A bőrlógásokra is van egy jól bevált módszerünk, mely az arcfelvarráshoz hasonlóan megemeli a lógó arcbőrt, visszaállítva az eredetit vagy az eredetihez hasonló képet. Ez a bőr bioszálazása, mely a mélyebb rétegek anyagcseréjét és újra képződését serkenti, feszesít. A stimulációs szálazás az enyhe rugalmatlanná váló bőrnél fiatalabb korban alkalmazható, későbbi életkorban már a húzó szálazással kell kiegészíteni ezt, mellyel fél cm -es elmozdulásokat visszaemeléseket tudunk elérni.

  Szeretnénk megosztani a már klinikánkon járt páciensek értékelését is Önökkel, de ehhez az kell, hogy aki elégedett a klinikával az tegye is közzé honlapunkon ezt.  Ezúton is köszönjük.


 • Ártájékoztató

  Ambuláns kezelések klinikánkon:

  Arcdiagnosztika: 15.000 Ft

  Esztétikai tanácsadás 15.000 Ft.

  Hialuronsavas töltések 200.000 Ft -tól

  Bőrszálazás 50.000 Ft- tól

  Botox 50.000 Ft.-150.000 Ft

  Izzadásgátlás 120.000 Ft

  Arcemelések 300.000 Ft tól

  Acne hámlasztás 20.000 Ft

  Red carpet peelling(hámlasztás) 25.000 Ft 40 perc

  Feszesítő firming peelling 60.000 Ft két hétre otthoni kezelésre krém kiadva 45 perc

  3 steps peelling előzetes retinol kezelés szükséges 80.000 Ft. 15 perc

  Vitakontrol kezelés lágylézeres Hialuronsavas kezelés tű nélküli 70 perces kezelés 40.000 Ft.

  Hegkezelés 10-20.000 Ft 15-30 perc

  Körömkezelés 10.000 Ft

  Lézeres arcfiatalítás plusz nyak 60.000 Ft

  Lézeres érkezelés arcon 30.000 Ft

  Seprűvénák eltávolítása lábszárakról 150.000 Ft 3 részletbe

   

  Szőrtelenítő kezelések

  Arcról 15-30.000 Ft

  hónaljak 15.000 Ft

  lábszárak 50.000 Ft

  bikini vonal-teljes nemi szőrzet 15-30.000 Ft.

   

   

  ZO skin health kezelések alkalmazása

  otthoni kezelések 30 éves korig kb. 20 .000 Ft /hónap

  40-60 éves korban már tünetek esetén akár 30.000 Ft is lehet /hónap

  Ezzel a kezeléssel nemcsak fiatalabbnak látszó, de egészségesebb bőrt tudunk elérni. Mindig érdemes alacsony retinol koncentrációval kezdeni, és ha hozzászokott a bőrünk akkor emeljük magasabb szintre a koncentrációt.  0,25% ról egészen 1% os krémek léteznek, melyeket ki, ki problémája, bőre minősége szerint állítunk be.  Nagyobb problémáknál 6%-os retinolos hámlasztásokat tudunk végezni, ez a 3 steps peelling, vagy 3 lépcsős hámlasztás, mellyel gyorsítjuk a pigmentfoltok, hegek, tág pórusok eltüntetését, illetve ellenállóbbá tesszük a bőrt, elsimítjuk az apró szem körüli, száj körüli ráncokat.

  Ha elérünk egy bizonyos szintet, amivel elégedettek vagyunk azon a retinol %-on maradunk, amit akkor alkalmazunk, de az évek során előfordul, hogy tovább kell emelnünk a retinol szintjét, hogy tartsuk a bőrminőséget.

  Rendkívül hatékony hidratálás, póruscsökkentés, faggyútermelés szabályozása pigment foltok eltüntetése, bőrhibák javítására.

   

  Bőrminőség javítására más lehetőségek

  Természetesen a különböző anyagokkal végzett mezoterápiák, melyeket mélyebben alkalmazunk mind a kozmetikai kezelések során. Ilyenkor tűvel viszünk be a bőr alá olyan anyagokat, melyeket a bőr újdonképződése során beépít.

  Ezeknek az anyagoknak különböző beszerzési helyekről különböző áraik vannak.  Függ a gyártótól a technológiától.  a kiszereléstől, és még sok mindentől.  Emiatt már elérhetők 40 e Ft/ml ártól ezek az anyagok.

  Akár az injekciós formát, akár a krémek alkalmazását választják, mindenképp, a rendszeresség a fő szempont, ha eredményt akarunk elérni.

  Ha évente, kétévente legalább 300.000 Ft-ot tudunk rászánni a fiatalítási folyamatra hosszabb távon megőrizzük bőrünk frissességét.  Soknak tűnik ez az összeg, de számolják ki mennyit költenek felesleges kozmetikumokra, aminek egy bizonyos kor után már nincs hatása.

   


 • Táplálkozási tanácsok

  A bőrünk és szervezetünk majdnem minden sejtje egy bizonyos ideig él, majd elöregedve elpusztul és kiürül a szervezetünkből. Ezt a folyamatot is az immunrendszerünk ellenőrzi. Tehát a nem jól működő és öreg, hibás sejteket az állandó őrszem sejtek ellenőrzik és el is pusztítják, valamint el is tüntetik.  Ezek bonyolult folyamatok, mind ahogy az emberi sejtek működésé és azok összehangolása is nagy feladat.  Sokat tudunk segíteni és rombolni is ezen a folyamaton.  Az egyik ilyen fontos tény mit eszünk? Azzá leszünk, amit eszünk. Ez így igaz.

   

  Tudjuk, hogy sejtjeink vízből és száraz anyagokból épülnek fel, ezek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok. Ezek a táplálékunk fő összetevői, vagy makrotápanyagok. Emellett vannak a mikrotápanyagok is ezek a Nátrium, Kalcium, Magnézium, Jód, Szelén stb.  és mellette a vitaminok.

   

  Az első legfontosabb szempont törekedjünk a természetes táplálék bevitelére. NE FELDOLGOZOTT termékeket fogyasszunk. Ne tartósítószerrel, adalékanyagokkal lakjunk jól.

  Kivétel a paradicsomkonzerv, ebből könnyebben szabadul fel a LIKOPIN:

   

  Fontos a makró tápanyagokon belül a szénhidrátok fehérjék és zsírok összetétele is.  Bőrünk összetétele is abból épül fel, amit megeszünk.  A bőrünkben rengeteg zsír van, de nem mindegy milyen az összetevője.  Emiatt fontos, hogy minél szélesebb körben válasszunk zsírokat, ne csak napraforgóolajat együnk, amibe sok Omega 6 van. Fontos AZ OMEGA 3 és Omega 6 aránya is. Ezek az ún. esszenciális zsírsavak. Miben találhatóak ezek: gabona, magvak zöld növények, hüvelyesek halak, mandula, lenmag, avokadó, lazac, lencse csak egy két fontos táplálék, mely segít a jó ellenálló bőr kialakításához.

   

  a Fehérjék közül is számos fontos testalkotó vagy testépítő molekula ismert.  Aminosavakból épülnek fel a fehérjék. Tudni kell, hogy az esszenciális aminosavakat étellel kell bevinni, melyeket a testünk nem tud előállítani. Nemcsak a húsban találhatóak, de növényekben is. A növényi fehérje nagyon fontos táplálék, főleg a hüvelyesek tartalmaznak sokat.  A tojás a magvak hüvelyesek zöld növények fogyasztásakor pótolni tudjuk ezeket is.  Jó minőségi hús, vadak, nem tenyésztett halak és kistermelők, állattenyésztők, háztájon nevelt baromfi, sertés, marha is megfelelő táplálék.

  A tej nagyon megosztó, jóval kevesebbet ajánlok a fogyasztásából, mint ahogy elterjedt. Inkább saját készitésű magtejeket, esetleg kecsketejet és abból készült tejtermékek fogyasztását javaslom.

   

  Szénhidrátok

  Jóval kevesebbet kell ebből ennünk, mint amit a mai táplálkozási szokások mutatnak.  Lemérhető ez a cukorbetegek számának emelkedésében. A másik véglet sem megfelelő, hogy teljesen elhagyjuk a szénhidrátok fogyasztását.  Elsősorban a rostokat semmiképp sem szabad elhagyni fontos az emésztésünk és bélbaktériumaink táplálásában.  a narancs és a bab két olyan fontos táplálék, melyek oldható rostokat tartalmaznak, prebiotikumoknak is nevezzük őket, a fő táplálékaik a bélbaktériumainknak.

  Összetett cukrokat érdemes fogyasztani, mely hosszabb ideig tudja magasabban tartani a vércukorszintet, igy nem éheznek sejtjeink.  Nekünk sem lesznek falási rohamaink.

   

  A minőségi táplálkozás, minőségi bélbaktériumoknak is létfeltétele. Ettől függ elhízunk-e vagy vékonyak vagyunk-e.  Az energiapótlás szempontjából is fontos a táplálkozás. Nem mindegy zsírégetők leszünk e vagy glükózégetők.  Mindkettő fontos, de az arány a zsírégetés felé kell eltolódjon.  Tehát többféle zsírt és összetett szénhidrátokat, sok esszenciális fehérjét és zsírt tartalmazó táplálék nagyon jó út az immunrendszerünk, és testünk egészséges működéséhez.

  További szempontok folyamatosan feltöltés alatt.

   


 • Fejbőr korpásodás, viszketés, zsírosság, vagy szárazság.

   

  Mind olyan probléma, mely alkati adottság, vagyis genetikai öröklési alapon jön létre, de ronthatja az alapállapotot több civilizációs csecsebecse is.  Számos olyan sampont találhatunk a boltok polcain, de újabban Webáruházakban, melyeket használva jönnek elő ezek a panaszok.

  Nagyon híres marketing fogás mostanság a minden mentesség. Szoktam kérdezni, ha minden mentes mit tartalmaz? A másik bűvszó a bio, illetve a növényi vagy természetes összetevőket tartalmazó termékek megjelőlése, melyeket szívesen választanak a vásárlók.

  Sajnos a hajsamponok minősítésében, az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen a zsíroldó hatása, azaz milyen detergenst tartalmaz.  Ha túl erős és minél jobban habzik, annál jobb zsíroldóról beszélünk, mely takarításánál nagyon kedvező, de az emberi bőr és hajas fejbőr tisztántartására túl sok.  Hajlamosak ezek a nagyon erős lúgok kimosni a bőrzsírokat is, mely hatására vagy extrém szárazság lép fel, vagy az erős szárító hatásra erős faggyútermelés a válasz, és egyre jobban zsírosodó lesz a haj.

  A korpásodás vagy felszíni szarulemezek lehámlása, két okból jöhet létre.1. Csökken a víztartalom a szarurétegben és látható lesz a fiziológiai hámlás a fejbőrön korpásodást látunk. Emellett extrém száraz a fejbőr, és a faggyúmirigy működés nem túl erős viszkető száraz korpa alakul ki. Ebben az esteben nagyon ritka a felrakódás. A legjellemzőbb tünet a viszketés.

  Ha pikkelysömörös gént is örököltünk, vagy elszarusodási zavart, akkor össze kapaszkodhatnak a leváló hámrészecskék, és nehezen válik le a korpa. Ekkor szinte a vaskos felrakódást alig tudjuk lekaparni, ha sikerül mindjárt vérzés jelenik meg a fejbőrön.

  Ha a faggyútevékenység túl erős, akkor meg a termelődő zsír tapasztja össze a leváló korpalemezeket és nagyobb keményebb felrakódások, koszmó jelenik meg.

  Mindezek megoldására minél kevésbé habzó gyenge lúgot tartalmazó samponokat kell választani

  tanácsadás rovatban találhatnak ötleteket is.

  2. A másik ok, ha felszaporodik a faggyú, akkor megszaporodhatnak a szarulemezek, melyek nem tudnak leválni és nagyon jó tápanyagai az egyre szaporodó gombáknak. Ebben az esetben is van viszketés vaskos felrakódás bőrpír, akár ekcéma is kialakulhat. Ilyenkor gombaölő szereket tartalmazó samponokat, kezelést ecsetelőket, krémeket kell alkalmazni, de csak rövid ideig, nem állandóan.

  La Roche -posay esetében is lehet nyugtató sampont használni és ha nem válik be akkor kell kiegészíteni a komplex samponnal. -

  Kozmetikai samponok közül a Kerastase samponokat ajánlom, melyek használata mellett kevesebb eséllyel jelennek meg az öröklött hibák.

  Fejbőr korpásodás megoldása: Ahhoz, hogy eldöntsük mi az oka a saját panaszunknak száraz fejbőr esetleg elszarusodási zavar, vagy gombás felülfertőzés, illetve eleve gombás fertőzés, sokszor orvosi vizsgálat   szükséges. Eszerint kell megválasztanunk a samponokat is.

  Fejbőr viszketés: ha semmilyen tünetet nem látunk csak viszketést, akkor is a lúgmentes sampon választás az irányadó legelőször. Arra kell törekedni ne száradjon ki a fejbőr, mert az önmagában viszketést serkent.  Ha a samponok önmagában nem oldják meg egy, két héten belül a viszketést, akkor orvosi kezelés is szükséges.


 • Test szerte főleg hajlatokban jelentkező gyulladt csomók

  Ezeket sok névvel illették hónaljban Hidradenitisz szuppuratíva, vagy Inverz Acne, ha végbél nyílása körül, vagy lágyékhajlatban is megjelenő gyulladt csomó látható akkor, Acne Tetrád névvel is találkozhatunk. A bőrgyógyászatban a betegségeknek sok nevük van, van szövettani név tüneti név, a tünetet leíró tudósról elnevezett név, és még sorolhatnám.

  A néven kívül fontosabbak a tünetek, melyeket a beteg észlel magán. Ezek a fájdalmas gyulladt gennyező csomók megjelenése hajlatokban hónaljban lágyék hajlatban és végbélnyílás körül.

  Ebben az esetben mindig gyógyszert érdemes alkalmazni, mellyel ezek a csomók teljesen kitisztulnak. még az elzárt csomókat is ki lehet üríteni. Lényegesen hosszabb idő, mert ezek más típusú mirigyek, mint a test más pontján található faggyúmirigy. A fenti tüneteket az úgynevezett apokrin mirigyek elzáródása okozza.  Sajnos az oka idáig ismeretlen. Több feltételezés is van, de egyértelmű bizonyíték még nincs erről. Érdemes korai szakaszban elkezdeni kezelni, mert elkerülhető a hegesedés szövődménye. A műtét sajnos nem végleges eljárás, csak növeli a hegesedés veszélyét. Előrehaladott állapotban is egy speciális bőrsebészeti műtéttel javítható az állapot.

  Ezeket a csomókat nem szabad összetéveszteni az epilálás okozta gennyes csomókkal.

  SZŐRTELENÍTÉS SZŐVŐDMÉNYEI

  Különösen a lábszárakon és lágyékhajlatban, de minden olyan területen, ahol gyanta, borotva vagy epilátor végzi a szőrzet eltávolítását, gyakran alakul ki gennyes csomó vagy szőrtüszőgyulladás. Ezek hol kisebbek hol nagyobbak, de viszketnek, felülfertőződhetnek, elkaparva hegesen gyógyulhatnak. Megkeserítve ezzel a mindennapokat. Ilyen esetekben a fizikai szőrtelenítéssel, mindig előfordul, hogy megsértjük a szőrt, vagy a bőrt, az epilátor pedig nagyerővel szakít. A durva beavatkozásokra a bőr megvastagodással felel, persze a szőr is. Sokszor észrevesszük, hogy a piheszőr eltávolításával egyre vastagabb és egyre sötétebb szőr növekedik.  Ez mind a védekezési reakció része, csakúgy, mint a vakarás nyomkodás. Ha ezek egyre többször történnek akár hegek is kiemelkedő csomók is kialakulhatnak, melyeket már csak sebészi beavatkozással tudunk eltávolítani, ha zavaróak.

  Tanács: Válassza inkább a lézeres szőrtelenítést. Ennek nincs ilyen mellékhatása. Ha erre nincs lehetőség csak egy két lézeres kezelés és megszűnik a gyulladás. A másik lehetőség valamilyen gyulladáscsökkentő kezelés alkalmazása.

  A szőrtelenítés során apró mikró hegek alakulnak ki, melyeket az újabb szőr nem tud áttörni emiatt az új szőrszál a bőr belseje felé kezd növekedni, ekkor is gyulladt csomó alakul ki, annak felnyílásával egy szőrszál ki is húzható és megoldódik a probléma.