Akne, gyulladt csomók arcon és testszerte, szőrtüszőgyulladás

Számos tinédzser korú páciensem van, akinek arca, mellkasa, háta, olykor végtagjai is tele vannak gyulladt gennyes csomókkal, vagy éppen apró fekete nyitott mitesszerekkel, esetleg zárt fehér vagy kissé begyulladt vörös apró kiemelkedő zárt mitesszerekkel. 

Ezeket minél előbb tünetmentessé kell és lehet tenni. 

Ebben az életszakaszban alakul ki a személyiségünk, nem mindegy milyen arccal éljük át ezt a periódust.  El kell kerülni az önértékelési zavarokat, frusztrációkat, hamis énképet, melyek az eltorzított arc, vagy test miatt alakul ki.   

Számomra is kihívás, hogy ezeket a fiatal felnőtteket minél előbb tünetmentessé tegyem.  

Sajnos sokan úgy vélik, hogy 2-3 hónap alatt eltűnnek a pattanásaik, bőrtüneteik, akkor meg is gyógyulnak és nem jönnek kontrollra. Egy év múlva döbbennek rá, hogy ismételten megjelentek a mitesszerek, pattanások, vagy ismét zsírosabbá vált a hajuk és az arcuk.   

A pubertás időszakában a bőr kialakulása befejeződik, kiérnek a faggyúmirigyek, a faggyú túltermelődik.  Emellett a faggyú viszkozitása is befolyásolja, hogy valakinek zárt, vagy nyitott mitesszerei lesznek-e. A nehezebben olvadó faggyú télen hűvös időben is nehezebben ürül ki. Gyakrabban elakad és az emberi szervezet ezt úgy próbálja megoldani, hogy a faggyúkijárat körül begyullad a bőr és a mirigy. A mirigyben lévő váladék elfolyósodik, gennyessé válik, a gyulladás átszakítja a bőrt és a váladék kiürül a külvilágra. Ezt a folyamatot fizikai beavatkozással nem szabad megoldani, vagy siettetni. Minden arcpiszkálás, nyomkodás, tűvel való böködés hatására rengeteg szövődmény alakul ki. A szövődmények közül egyik legrosszabb a hegesedés, melyet kémiai tisztítással jelentősen elkerülhetünk.  

A pubertáskor életszakasza általában 14-18 év 2-3 év csúszással. Ez idő alatt alakul ki a hormonális egyensúly. Addig, amíg ez nem történik meg, bármikor oka lehet pattanás kialakulásának.  

Persze a belső okok mellett, külső okok is közre játszhatnak a pattanás kialakulásában.  

Külső okok

Leggyakrabban a külsőleg alkalmazott, számos pattanás kezelésére ajánlott szesz, krém, szappan és még sorolhatnám a termékeket, melyek csak súlyosbítják a tüneteket. 

Csak olyan lemosót szabad használni, mely nem szappanosítja el a faggyút, megnehezítve a kiürülését, mert ezzel inkább provokálja a pattanás kialakulását.  

 

Kezdődő pattanás esetében gyermeknél a Bioderma, LaRoche-Posay, CeraVe vagy egyéb gyógykozmetikumok segítenek, és amíg szinte tünetmentessé teszik az arcot, addig nem kell orvosi beavatkozás. Ha viszont 2-3 hónap után nem változik az arc állapota, vagy nem vagyunk megelégedve a folyamat sebességével, akkor mindenképp kérjenek orvosi segítséget.  

Minél előbb avatkozunk be, annál szebb lesz a végeredmény. 

Számos olyan kezelés is létezik klinikánkon, mellyel az elzárt mitesszereket is meg tudjuk oldani. Mindezek a beavatkozások kémiai úton történnek.  A ZO® Skin Health bőrterápiás rendszernek vannak olyan hámlasztó kezelései, melyekkel mind a nyitott, mind a zárt, mind a gyulladt Acne tünetes pácienseket tudjuk kezelni. A hegek megelőzésében is élen járnak ezek a kezelések.  

ACNE peeling hatásai: faggyúmirigy folyósítása, viszkozitás növelése, gyulladt pattanások megelőzése, illetve azok leszárítása. 

ZO® SKIN HEALTH Red Carpet peeling: egy bőrmegújító, hidratáló kémiai hámlasztás, mely után nincs felépülési idő. A faggyúmirigy elakadásának megoldására épül, annyival több ennél, hogy a hegesedést és a felszíni szárazságot is jelentősen javítja.

 

Tanácsok mosakodáshoz  

Az Acne jelentkezhet száraz és zsíros bőrű embereken is. Máshogy kell természetesen kezelni is.  A száraz bőrnél különösen fontos, mivel ápoljuk mossuk radírozzuk a bőrt. Aki megteheti a ZO SKIN HEALTH termékeit használja, mert azok önállóan alkalmazva is nagyon sokat segítenek a pattanásos bőr meggyógyításában. Ennél a bőrterápiás szernél a radír is bőrazonos zsírokat tartalmaz, emellett faggyúkontroll is található a termék palettán.  Illetve 3 féle mosakodó. 

Ha erre nincs lehetőség, akkor olyan gyógykozmetikumokat kell vásárolni, amelyek alkalmazására legalább nem lesz rosszabb a pattanás. Sőt egyik másik jelentősen kiegészíti a gyógyszeres terápiákat.  Nem szabad ezektől nagyon nagy eredményt várni, kezdő pattanásoknál, amíg segítenek addig nem kell gyógyhatású készítményeket alkalmazni. 

Semmi esetre sem javaslom a bio natúr, vagy egyéb természetesnek kikiáltott kozmetikumokat. 

A kozmetikum az ép bőr szépítésére való, nem beteg bőrre kell alkalmazni ezeket.  

A kozmetikum egyik fő jellemzője a technológia. Figyeljünk arra, hogy bőrazonos zsírokat tartalmazó termékeket használjunk. Önmagában hiába jó összetevő egy argánolaj, ha csak azt kenjük az arcunkra, nem tud beépülni, sőt kicsapódhat, illetve kimoshatja az egyéb olajokat bőrünkből. Fontos ezen zsírok tartalma és százalékos megoszlása is.  A legjobb és legújabb technológiával gyártott kozmetikum a CeraVe kozmetikumok.  De nagyon hasznos alkalmazni a Bioderma Sebium termékcsaládját, és a La Roche-Posay Effaclar termék családot.  Ezekkel nagyon jó visszajelzéseim vannak.  

 

Test szerte főleg hajlatokban jelentkező gyulladt csomók  

Ezeket sok névvel illették hónaljban Hidradenitisz szuppuratíva, vagy Inverz Acne, ha végbél nyílása körül, vagy lágyékhajlatban is megjelenő gyulladt csomó látható akkor, Acne Tetrád névvel is találkozhatunk. A bőrgyógyászatban a betegségeknek sok nevük van, van szövettani név, tüneti név, a tünetet leíró tudósról elnevezett név, és még sorolhatnám. 

A néven kívül fontosabbak a tünetek, melyeket a beteg észlel magán. Ezen fájdalmas, gyulladt, gennyező csomók megjelenése hajlatokban – hónaljban, lágyék hajlatban és végbélnyílás körül - jellemző. 

Ebben az esetben mindig gyógyszert érdemes alkalmazni, mellyel ezek a csomók teljesen kitisztulnak. Még az elzárt csomókat is ki lehet üríteni. Lényegesen hosszabb idő, mert ezek más típusú mirigyek, mint a test más pontján található faggyúmirigy. A fenti tüneteket az úgynevezett apokrin mirigyek elzáródása okozza.  Sajnos az oka idáig ismeretlen. Több feltételezés is van, de egyértelmű bizonyíték még nincs erről. Érdemes korai szakaszban elkezdeni kezelni, mert elkerülhető a hegesedés szövődménye. A műtét sajnos nem végleges eljárás, csak növeli a hegesedés veszélyét. Előrehaladott állapotban is egy speciális bőrsebészeti műtéttel javítható az állapot.  

Ezeket a csomókat nem szabad összetéveszteni az epilálás okozta gennyes csomókkal.  

Szőrtelenítés szövődményei

Különösen a lábszárakon és lágyékhajlatban, de minden olyan területen, ahol gyanta, borotva vagy epilátor végzi a szőrzet eltávolítását, gyakran alakul ki gennyes csomó vagy szőrtüszőgyulladás. Ezek hol kisebbek, hol nagyobbak, de viszketnek, felülfertőződhetnek, és elkaparva hegesen gyógyulhatnak. Megkeserítve ezzel a mindennapokat. A fizikai szőrtelenítéssel, mindig előfordul, hogy megsértjük a szőrt, vagy a bőrt, az epilátor pedig nagy erővel szakít. A durva beavatkozásokra a bőr megvastagodással felel, persze a szőr is. Sokszor észrevesszük, hogy a piheszőr eltávolításával egyre vastagabb és egyre sötétebb szőr növekedik.  Ez mind a védekezési reakció része. Amennyiben egyre többször előfordul és tovább vakarjuk, nyomkodjuk, akár hegek, illetve kiemelkedő csomók is kialakulhatnak, melyeket már csak sebészi beavatkozással tudunk eltávolítani, ha zavaróak.  

Tanács: a lézeres szőrtelenítés megoldás lehet, ennek nincs ilyen mellékhatása. Ha erre nincs lehetőség, akkor 1-2 lézeres kezeléssel is megszüntethető a gyulladás. A másik lehetőség valamilyen gyulladáscsökkentő kezelés alkalmazása. 

A szőrtelenítés során apró mikró hegek alakulnak ki, melyeket az újabb szőr nem tud áttörni emiatt az új szőrszál a bőr belseje felé kezd növekedni, ekkor is gyulladt csomó alakul ki. Annak felnyitásával a szőrszál kihúzható és megoldódik a probléma.