Bőr öregedése, ennek lassítása

Sok embert foglalkoztat a bőr öregedése, mely együtt jár annak funkció romlásával is.  Gyengül az ellenálló képessége, sérülékenyebb és gyorsan viszketővé válik gyakrabban jelennek meg rajta esztétikai hibákon túl komoly bőrproblémák, akár a bőrrák.

Ismerünk fiziológiás bőr öregedést, és ennek felgyorsítását a fény, nikotin, alkohol egyéb belszervi betegeségek kiváltotta bőröregedési folyamatokat.

Old woman photo created by pressfoto - www.freepik.com

 

A fiziológiás öregedést a sejtek csökkenése, víztartalom jelentős csökkenése, és a működészavar jellemzi. Mindez előfordul a fenti okok miatt bekövetkező öregedésnél, de nem mindegy hány éves korban.

A bőr a legújabb esztétikai kutatások alapján 15-18 éves korig érik, majd stagnál és rohamosan kezd leépülni. Ezek a folyamatok a meggyengült fizikai és kémiai védelem, fényvédelem, vagy akár immunitás terén is bekövetkeznek.

VÍZHÁZTARTÁS

Megszületéssünkor a sejtek víztartalma 90 % körüli míg 90 éves korunkra ez már csak 50%.

Ez az egyik oka, hogy összeesik bőrünk ráncosodik és meglóg. Ezt a bőr vízmegkötő anyagának, mely a hialuronsav, jelentős csökkenése váltja ki. 40 éves életkorban már csak fele, 60 éves korban már csak 10 % a van jelen a bőrben.

Ennek egyik visszapótlása fontos lépés a bőr öregedésének lassítására. El kell szomorítanom azt, aki a hialuronsavat csak szérum, vagy krém formájában alkalmazza. Az csak a felszínre kerül, hidratálja rövid ideig  -az újabb bekenésig-, de mélyebbre, ahol szükség lenne rá nem jut.

Emiatt a hialuronsavat csak injekcióval lehet bejuttatni a bőr középső rétegébe mélyen a hámsejtek alá. Nagyon kevés fájdalommal jár a hyaluronsavas feltöltés, nem igényel semmilyen fájdalomcsillapítást.

FÉNYVÉDELEM öregedés ellen

A másik fontos szempont a bőr öregedési folyamatában, mennyit tartózkodunk szabad levegőn és mennyi fényvédőt alkalmazunk életünk során.  Az élet során rengeteg fényenergia éri bőrünket. Attól függően milyen bőr típusba tartozunk, bőrünk jelentős mértékben át tudja alakítani a fényenergiát biológiai energiává, de a felesleges energiák elszabadulva számos Oxigén gyököt szabaddá engedve sok sejt pusztulását vagy sérülését okozva, sietteti a szervezet és bőrünk öregedését is.   

Ajánlat: A szabadban levő testrészeinket arc, kézfej, dekoltázs, lábszár többször be kell kenni fényvédővel minden évszakban, amikor szabadon van. Különösen fontos ez vízparton, magas hegyen és homokos talajon.  

A BŐR HIDRATÁLÁSA

Sokan úgy gondolják a bőr hidratálása, táplálása segít a bőr öregedése ellen. Sokat tesz ezért a média, ahol a reklámokban mindig azt halljuk, hogy a hirdetett termék jól feszesít, ránctalanít stb. Ha csak mindenki egyszer próbálja ki ezeket a termékeket, hamar rájön, hogy azon kívül, hogy kellemesen érzi magát a bőrében más nem nagyon történik. Sajnos ahelyett, hogy lassítaná a bőr öregedését, éppen felgyorsítja azt.   

A bőr működésénél írtam, hogy a bőrnek 28 naponként fiatal korban megújul a felszíne. Ugyancsak a sejtek is egész szervezetünkben mindig újra és újra újratermelődnek. Kb. 7 év alatt kicserélődnek még a csontsejtjeink is. Emiatt soha nem késő életmódot váltani.   

Visszatérve a hidratálásra ezt a megújulást tovább lassítja az állandó krémezés, mely még nem is biztos, hogy felszívódik. Ha folyamatosan tele tömjük a leválni készülő szarusejteket, az alsó sejt sor nem kap ingert az új sejtek termelésére. A bőr megvastagodik, élettelenné, egyenetlenné válik, azaz öreg benyomást tesz. 

Emiatt a XXI században a kémiai hámlasztás a legmodernebb beavatkozás a bőr fiatalítása, hibáinak eltüntetése folyamatában.   pl. a ZO® Skin Health  bőrterápiás rendszere ezt az elvet követi.

Két fontos anyagot szeretnék még említeni a bőr fiatalítása szempontjából az egyik, amiről már írtam a hialuronsav, a másik a retinol vagy A vitaminsav.  E két anyag jelentősen javítja a bőr állapotát, el tudja tüntetni a megvastagodásokat, kiüríti a mitesszereket az eldugult mirigyeket, és eltüntetik a pigment foltokat. Emellett segít a bőr hidratálásában. Csakhogy, ezeket nem lehet egyszerűen alkalmazni. A hialuronsavat injekció formájában, a retinolsavat megfelelő technológiával és mértékkel kell alkalmazni, melyhez hozzászoktatva a bőrt, egyre magasabb retinol koncentrációt bírunk alkalmazni különösebb szubjektív tünetek nélkül. Ez egyesek bőrénél viszonylag hosszú folyamat, de végeredményért érdemes bizonyos kényelmetlenségeket elszenvedni, mint a bőrfeszülés, kipirosodás, minimális hámlás. Ezen elv alapján működik a ZO®  Skin Health bőrterápiás rendszer, melynek fő hatóanyaga többek között a retinol. 

Klinikánkon személyre szabott bőrápolási tanácsadással és arcdiagnosztikával képi rögzítéssel indítjuk a bőrfiatalítási folyamatot, mellyel a bőr egészségét is helyre állítjuk. Fotó sorozaton tudjuk nyomon követni a beavatkozások során elért változásokat.  

 

ZO® Skin Health kezelések alkalmazása 

A ZO® Skin Health bőrterápiás rendszer célja, hogy helyreállítsa a bőr természetes funkcióit, hogy megalkossa és fenntartsa az egészséges, életteli, szép bőrt, legyen szó az arcról vagy a test más területeiről. Dr. Zein Obagi bőrterápiás és bőrápoló rendszerének alapja az egyénre szabott tanácsadás, az intenzív hatóanyagbevitel és az ehhez kapcsolódó szakértői felügyelet. Ha  már a retinolról volt szó, mindig érdemes alacsony retinol koncentrációval kezdeni, és ha hozzászokott a bőrünk, akkor emeljük magasabb szintre a koncentrációt.  0,25%-tól egészen 1%-os retinol tartalmú krémek léteznek, melyeket egyéni bőrállapot szerint állítunk be. Súlyosabb problémáknál, megfelelő előkészítés után, 6%-os retinolos hámlasztást tudunk végezni, ez a 3STEP peeling, azaz 3 lépcsős hámlasztás, mellyel gyorsítjuk a pigmentfoltok, hegek, tág pórusok eltüntetését, illetve ellenállóbbá tesszük a bőrt, elsimítjuk az apró szem körüli, száj körüli ráncokat. 

Az évek során előfordul, hogy tovább kell emelnünk a retinol szintjét, hogy tartsuk a bőrminőséget. 

Rendkívül hatékony hidratálás, póruscsökkentés, faggyútermelés szabályozása pigment foltok eltüntetése, bőrhibák javítására. 

 

Bőrminőség javítására más lehetőségek 

Természetesen léteznek különböző anyagokkal végzett mezoterápiák, melyeket mélyebben alkalmazunk, mint a kozmetikai kezelések során. Ilyenkor tűvel viszünk be a bőr alá olyan anyagokat, melyeket a bőr újdonképződése során beépít.   

Akár az injekciós formát, akár az otthoni készítmények alkalmazását választják, mindenképp, a rendszeresség a fő szempont, a lehető legjobb eredmény érdekében.   

 

A megereszkedett, lógó bőrön is nagyon szépen tudunk segíteni. Ez a módszer megemeli a lógó arcbőrt, visszaállítva az eredetit vagy az eredetihez hasonló képet. Ez a bőr bioszálazása, mely a mélyebb rétegek anyagcseréjét és újra képződését serkenti, feszesít. A stimulációs szálazás az enyhe rugalmatlanná váló bőrnél fiatalabb korban alkalmazható, későbbi életkorban már a húzó szálazással kell kiegészíteni ezt, mellyel fél cm-es elmozdulásokat, visszaemeléseket tudunk elérni.