Fejbőr korpásodás, viszketés, zsírosodás, szárazság

Mind olyan probléma, mely alkati adottság, vagyis genetikai öröklési alapon jön létre, de ronthatja az alap állapotot több civilizációs csecsebecse is.  Számos olyan sampont találhatunk a boltok polcain, webáruházakban, melyeket használva jönnek elő ezek a panaszok. 

Nagyon híres marketing fogás mostanság a minden mentesség. Szoktam kérdezni, ha minden mentes, mit tartalmaz? A másik bűvszó a bio, illetve a növényi vagy természetes összetevőket tartalmazó termékek megjelölése, melyeket szívesen választanak a vásárlók. Sajnos a hajsamponok minősítésében, az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen a zsíroldó hatása, azaz milyen detergenst tartalmaz.  Ha túl erős és minél jobban habzik, annál jobb zsíroldóról beszélünk, mely takarításánál nagyon kedvező, de az emberi bőr és hajas fejbőr tisztántartására túl sok. Hajlamosak ezek a nagyon erős lúgok kimosni a bőrzsírokat is, mely hatására vagy extrém szárazság lép fel, vagy az erős szárító hatásra erős faggyútermelés a válasz, és egyre jobban zsírosodó lesz a haj. 

 

A korpásodás okai

 

A korpásodás vagy felszíni szarulemezek lehámlása, két okból jöhet létre. Az egyik, hogy csökken a víztartalom a szarurétegben és látható lesz a fiziológiai hámlás, a fejbőrön korpásodást látunk. Ha emellett extrém száraz a fejbőr, és a faggyúmirigy működés nem túl erős, viszkető száraz korpa alakul ki. Ebben az esetben nagyon ritka a felrakódás. A legjellemzőbb tünet a viszketés. 

Ha pikkelysömörös gént is örököltünk, vagy elszarusodási zavart, akkor összekapaszkodhatnak a leváló hámrészecskék, és nehezen válik le a korpa. Ekkor szinte a vaskos felrakódást alig tudjuk lekaparni, ha sikerül mindjárt vérzés jelenik meg a fejbőrön. 

Ha a faggyútevékenység túl erős, akkor a termelődő zsír tapasztja össze a leváló korpalemezeket és nagyobb keményebb felrakódások, koszmó jelenik meg.  

Mindezek megoldására minél kevésbé habzó, gyenge lúgot tartalmazó samponokat kell választani.   

A másik ok, ha felszaporodik a faggyú, akkor megszaporodhatnak a szarulemezek, melyek nem tudnak leválni és nagyon jó tápanyagai az egyre szaporodó gombáknak. Ebben az esetben is van viszketés, vaskos felrakódás, bőrpír, akár ekcéma is kialakulhat. Ilyenkor gombaölő szereket tartalmazó samponokat, ecsetelőket, krémeket kell alkalmazni, de csak rövid ideig, nem állandóan.  

Kozmetikai samponok közül a Kerastase samponokat ajánlom, melyek használata mellett kevesebb eséllyel jelennek meg az öröklött hibák.   

Fejbőr korpásodás megoldása: Ahhoz, hogy eldöntsük mi az oka a saját panaszunknak (száraz fejbőr esetleg elszarusodási zavar, vagy gombás felülfertőzés, illetve eleve gombás fertőzés), sokszor orvosi vizsgálat szükséges. Eszerint kell megválasztanunk a samponokat is.  

 

Fejbőr viszketés

Ha semmilyen tünetet nem tapasztalunk, csak viszketést, akkor is a lúgmentes sampon választás az irányadó legelőször. Arra kell törekedni, hogy ne száradjon ki a fejbőr, mert az önmagában viszketést serkent.  Ha a samponok önmagában nem oldják meg egy-két héten belül a viszketést, akkor orvosi kezelés is szükséges.