Rozácea, kipirosodó érzékeny bőr

Jelentős számban vannak azok a betegek, főleg nők, akiknek arca mindenre érzékenyen reagál, ki is pirosodik átmenetileg, majd idővel állandóan vörös értágulatok látszanak rajta. Kávé, alkohol, fűszeres ételek, hideg, meleg, érzelmi megrázkódtatások hatására akár az egész arc kipirulhat.  

Mindig kutatni kell egyéb érrendszeri betegség meglétére, magas vérnyomásra utaló jelek után.  

Többször van-e a páciensnél emésztési zavar, epehólyag probléma, reflux stb.  

A belső okok rendezése mellett, meg kell szüntetni a tágult ereket. Erre a legjobb módszer egy olyan lézer alkalmazása, mely az erekben, pontosabban a hemoglobinban nyelődik el. A Hemoglobin fehérje, mely adja a vörösvértest színét. Azzal, hogy a tág erekben szelektíven gyulladást idézünk elő, az erek összetapadnak és lassan felszívódva el is tűnnek. 

Nagyon fontos ezeknél a pácienseknél a fokozott fényvédelem az arcon, mely mindig szabadon van (télen nyáron). 

Ne használjanak sokféle kozmetikumot, főleg hidratáló krémeket ne, csak akkor, ha extrém száraz vagy zsíros a bőrük.  Számos allergéntől tartózkodni kell, melyek a kozmetikumokban jelen vannak.   

A bőr fiatalítása számukra még fontosabb a neokollagenozis, azaz az új erős kollagén képződés felgyorsítása, ez is segít a bőr védekezésében.  

A faggyúmirigyekben olykor felszaporodik a természetesen ott lévő atka a demodex.  Az orvosi kezeléseket ki kell terjeszteni ennek csökkentését célzó krémekkel.   

Az ilyen bőrű pácienseknek nem javasoljuk a fizikai beavatkozásokat, masszázst sem.   

Csak a kontrollált mélységű kémiai peelingek és a bőr újdonképződést serkentő hatóanyagok használata okoz jelentős változást arcukon.  Sokszor érstabilizáló gyógyszerek belsőleg is szükségesek.   

Emiatt mindenki, akinek ilyen tünetei vannak kérjen feltétlenül orvosi tanácsot, esetleg érlézeres kezeléseket.