Szemölcsök, bőrnövedékek, HPV

Számos bőrből kiálló bőr színű vagy enyhén barna növedékek találhatók testszerte a bőrön.  

Főleg hajlatokban, nyakon. Ezek az ún. papillomák, fibromák népies nevén szemölcsök, Ezek lassan évekig, évtizedekig elhúzódva ugyanannyi és ugyanolyan nagyságúak állandó növedékek. Ezek nem fertőzőek, gyakran genetikai okként jellenek meg a bőrön.  Ezentúl több oka is lehet a megjelenésének, előre jelezheti a cukorbetegséget, vagy a helytelen táplálkozási szokásokat. Állati fehérjék sok növekedési hormont tartalmaznak, emiatt ezek gyakori fogyasztása, gyakran oka a szemölcsök kialakulásának.  De a gyakori vakargatás, lánc dörzsölése a nyakon is kiválthatja a fibromák megjelenését. Ha vírus fertőzés az oka, akkor rövid időn belül egy azonos területen sok apró szemölcs jelenik meg és akkor hívjuk ezeket vírusos szemölcsnek

 

Vírusos szemölcsök

 

Két fajtáját ismerjük, az egyik a molluscum vagy uszoda szemölcs. 

Ez a bőrön bárhol előforduló bőr színű, közepén behúzódott alig észre vehető szemölcs. Főleg kisgyermekeken látjuk kb. 10 éves korig, amíg vékonyabb a bőr és könnyebben megsérül felázik. Ezeket a szemölcsöket hiába ecseteljük, talán az átfertőződést elkerülhetjük az ecseteléssel. Végleges eljárás egy kisebb fájdalomcsillapítás után (LIPRI KRÉM) fél órával, kisebb beavatkozással könnyen lekaparható a bőrfelszínről.  Minél tovább hagyjuk a bőrön annál több szemölcs alakul ki.  4 hetente meg kell ismételni a szemölcsök eltávolítását, mert csak így tudjuk megszüntetni a további fertőződést.  

A másik kórokozó a Humán Papilloma Virus vagy HPV, amelynek kb. 200 fajtája van, ezek közül vannak ártatlanok és komoly késői szövődménnyel járó fajták is. Leggyakrabban kézen lábon fordul elő. Főleg gyermekeken, de felnőttkori fajtája a nemi szervek környékén kialakuló növedékek vagy nemi szemölcsök.   

Fontos tudni, hogy ezen fertőzés ellen, különösen a magas rizikójú fajták ellen védőoltás is létezik. 

Mindenkinek tanácsolható, mert rákmegelőző oltásnak is nevezzük. Nemcsak a méhnyakrák, hanem férfiaknál végbélrák, felső léguti rákok, gyomor, tüdőrák kapcsolata is ismert.   

 

A vírusos szemölcs legjobb ellenszere a türelem. Sokszor 2-3 hónapig, akár fél évig is eltarthat a kezelés.  Több lehetőség is ismert a szemölcsök eltávolítására, de azokkal magas százalékban visszanőnek a szemölcsök.   

Van egy olyan kezelési lehetőség is, mellyel a szemölcs körüli bőr ellenálló képességét növelhetjük. Az immunrendszer aktiválásával a bőr saját védelmi mechanizmusait fokozhatjuk. Két oldalról támadjuk a szemölcsöt, roncsoló ecseteléssel a vírusos szemölcsre, és a védelmi mechanizmus erősítésével a szemölcs köré is alkalmazott krémmel. Ehhez recepteket kell kérni.  

 

Ha egy családban többször visszatérő szemölcsök vannak, akkor érdemes HPV tesztet kérni, vagy védőoltást akár beadatni, mely ugyan a kézen lábon lévő szemölcsök ellen nem véd, de a vírusok csoportosan fertőznek és sokszor láthatatlanul ott lehet a szájnyálkahártyán, vagy a bőrön a végbél körül, nemi szervek körül egy könnyebben rákot okozó HPV törzs.  HPV törzseknél már akár 200 fajtát is elkülöníthetnek. 

Ezért ezekben az esetekben is ajánlom a védőoltást. 

A HPV törzsek közül vannak alacsony rizikójú törzsek (LR csoport), a magas rizikójú törzsek (HR csoport) és a nem azonosított törzsek (NA csoport). Nagyon fontos tudni róluk,hogy ha sok éven át ott vannak a bőrön/nyálkahártyán, bélrendszerben akár, akkor van lehetőség arra, hogy a vírusok rákot generáljanak, azaz annyira megváltoztatják a sejtek szaporodását, hogy rossz irányba terelik, vagyis sok sejt és rákos sejtek alakulnak ki. A női tumorok közül a méhnyakrák és HPV kapcsolatát már ismerjük, mint leggyakoribb tumort. A férfiakról elfeledkeznek, ők nem kapnak hivatalosan védőoltást gyermekként.  Emiatt bármikor HPV fertőzéssel jelentkeznek érdemes javasolni a védőoltást nekik is. Ugyanis férfiak esetében nagyon szoros kapcsolat van már a végbél rákok, de a tüdőrák, gyomorrák, vagy akár az egyéb bélrendszeri rákok között is. Ez nem azt jelenti, hogy akinek szemölcse lesz bárhol, akkor biztos, hogy kialakul valamikor valamilyen típusú rákos megbetegedése, de a lehetősége megvan (még ha kis százalékban is). Ezt a rossz érzést el lehet oszlatni a beadott védőoltással. 

Tudni kell, hogy a GARDASIL 9 komponensű védőoltás a jelenleg javasolt legjobb védőoltás, mellyel nemcsak 7 HR törzs, de 2 LR törzs, vagyis a nemi szemölcsök elleni védelmet is szavatolja az oltás. 

3 oltásra van szükség 6 hónapon belül 0-2-4 hónapos intervallumban.    

 

HPV szemölcs kezelése 

A HPV okozta szemölcsöket be kell ecsetelni, és minden este hámlasztó kenőccsel bekenni. Sok kollegám kapartatja ezeket, de én nem tanácsolom, mivel a lekaparással megsérülhet a bőr, és tovább oltható a vírus. Egyik fajtája a mozaik szemölcs, kifejezetten megélénkül a fizikai behatásokra és tovább terjed.  Sokkal eredményesebb egy erős hámlasztó kenőcs alkalmazása, mert ezzel a felszaporodott szarut is el tudjuk távolítani az elhalt vírus részecskékkel együtt. Önállóan a kézen lévő szemölcsöt ki lehet venni bármilyen módszerrel, de ezekben az esetekben is magas a visszanövés vagy recidíva lehetősége.  

Számos fajtája közül bosszantó a futószemölcs, mely a napnak kitett bőrön fordul elő leggyakrabban. 

Tudni kell, hogy a napozás, szolárium 24 órára eltünteti az immunsejteket a bőrből. Ilyenkor nagyobb a fertőzések lehetősége is, emiatt gyakrabban jelenik meg futó szemölcs is. Ezeket nem szabad maratni, fagyasztani a hegesedés veszélye miatt, inkább növelni kell a bőr ellenálló képességét.  

Fényvédelem és hidratáció. Emellett van egy krém mely a helyi immunvédekezésben játszik fontos és hatásos szerepet. Ez receptköteles.  

 

Kemény csomók talpon és kézen 

 Ezek legyakrabban vírusos szemölcsök. Főleg fiatalabb korban látható. Idősebb korban inkább az un. tyúkszem vagy orvosi nyelven clavus észlelhető.  Nem mindegy melyik, mert ez utóbbit lehet pedikűrösnek kapargatni, míg a vírusos szemölcs fertőző, azt nem tanácsos, mert a lehulló sejtek tovább vihetik a fertőzést.   

Idősebb korban, főleg az ízületek felett megjelenő kemény szarucsomókat, keményedéseket nevezzük  Clavusnak vagy tyúkszemnek. Ezzel már sokkal több teendőnk van.  Sajnos a kivétel csak rövid időre ad eredményt. Legtöbbször a kiváltó okot nem kezeljük, emiatt nem is gyógyul meg, vagy kivétel után ismételten kiújul. A leggyakoribb oka a rossz cipő vagy a láb ortopédia problémája. 

Lúdtalp, harántboltozat süllyedés, kalapácsujj, bütyök.  Torna, harántemelő vagy lúdtalpbetét, korrekciós cipő megoldhatja a helyzetet. Átmenetileg a Scholl gyűrű is fájdalomcsillapító megoldás lehet. Itt is segíthet az erős hámlasztó kenőcs, illetve nagyobb fájdalom esetén egy speciális fájdalomcsillapító kenőcs, de tudni kell, hogy ez csak tüneti kezelés, emellett fontos a fenti okok rendezése is.