A felhám feladatai - Fényvédelem

A bőr legfontosabb feladata a belső szervek védelme. Annak elválasztása a külvilágtól, illetve azzal szoros kapcsolat ápolása.  

Mechanikai védelem a sérülések ellen. Kémiai védelem: a szaru vagy keratin egy igen ellenálló fehérje, egy darabig a savat és lúgot is jól bírja, segít ebben a mirigyek váladéka a leváló szaruréteg, és a mikrobák tömege. Ehhez sorolható a zsírréteg, mely szintén a vízállóságot és oldhatatlanságot biztosítja. Bizonyos mosakodók előbb utóbb kioldják ezen zsírréteget és oda a védelem. Az immunvédelem része, hogy ne tudjon támadni olyan kórokozó, mely csak átmenetileg tartózkodik testünkön, ha bejut, riasztja a szervezetünk egész immun hadseregét. 

A fényvédelmet sokszor összekeverik a napozással, napvédelemmel. Sokan úgy gondolják, csak akkor kell védeni bőrünket, ha kifekszünk a napra. Elfelejtik, hogy akkor is süt a nap, ha dolgozni, bevásárolni megyünk, ha a szabadban játszunk, dolgozunk. Tehát nem mindegy, milyen a bőrünk fényterhelése, és a másik oldalról ennek védelmére milyen anyagokat örököltünk.  A bőrtípusunktól függően más a fényfeldolgozó kapacitásunk. A szőkék, fehér bőrrel, kék szemmel rendelkezők kevesebb fényt tudnak károsodás nélkül feldolgozni, mint akinek barna szeme, barna bőre, barna haja van. Más típusú pigmentje van ezeknek az embereknek. 

A fény komoly energiával rendelkezik. Nagyon jól jön minden nap egy kis fényenergia, hisz mindenki érzi ezt saját bőrén, egy hosszú napfénymentes időszak után alig várjuk az első napsütést, jó a lelkünknek és jó a bőrünknek is.  

A fényenergiából biológiai energia lesz, mely a sejtműködésre is pozitív hatással bír. Nyáron gyorsabban nő a hajunk, a körmünk, gyorsabb az anyagcserénk, mint télen.  

Persze mindezt csak mértékkel, mert a sok fényenergia is többletet okoz, melyet nem tudunk elraktározni, szabad oxigéngyökök keletkeznek, melyek, ha szabadon maradnak, nincs megfelelő antioxidáns a közelben, szabadon hasogatják szét a sejteket, teszik tönkre a sejt működését. Több hiba keletkezhet szervezetünkben és elsősorban bőrünkben is.   

Kialakulnak a fehér vagy barna foltok a bőrön. Ezek utalnak a melanocyták vagy pigment termelő sejtek munkájában történő hibára. Ugyanis a pigment elosztás szabályozása sérül. Nem tudja egyenletesen eloszlatni a pigmentet a környezetében lévő hámsejtekben. Ha éveken át többlet energiával bombázzuk a testünket, bizonyos betegségekkel, rosszindulatú tumorok kialakulásával kell számolnunk. Számos fényvédelmi lehetőséget is próbál bevetni a bőr, pl. kialakulnak a nap szemölcsök. Ezek a megvastagodott szarurétegek bizonyos csoportosulása az idős embereken. A szoláriumba járóknál és sokat napozóknál már fiatalabb korban is megjelenthetnek.

Mindezt összegezve, nem elég a pigmentvédelem a bőrben, hogy csökkentse a napterhelést, segítenünk kell a fényvédők alkalmazásával. 

Kapcsolódó hírek: