A bőr öregedése

Sok embert foglalkoztat a bőr öregedése, mely együtt jár annak funkció romlásával is.  Gyengül az ellenálló képessége, sérülékenyebb és gyorsan viszketővé válik gyakrabban jelennek meg rajta esztétikai hibákon túl komoly bőrproblémák, akár a bőrrák.

Ismerünk fiziológiás bőr öregedést, és ennek felgyorsítását a fény, nikotin, alkohol egyéb belszervi betegeségek kiváltotta bőröregedési folyamatokat.

A fiziológiás öregedést a sejtek csökkenése, víztartalom jelentős csökkenése, és a működészavar jellemzi. Mindez előfordul a fenti okok miatt bekövetkező öregedésnél, de nem mindegy hány éves korban.

A bőr a legújabb esztétikai kutatások alapján 15-18 éves korig érik, majd stagnál és rohamosan kezd leépülni. Ezek a folyamatok a meggyengült fizikai és kémiai védelem, fényvédelem, vagy akár immunitás, terén is bekövetkezik.

Old woman photo created by pressfoto - www.freepik.com

 

VÍZHÁZTARTÁS

Megszületéssünkor a sejtek víztartalma 90 % körüli míg 90 éves korunkra ez már csak 50%.

Ez az egyik oka, hogy összeesik bőrünk ráncosodik és meglóg. Ezt a bőr vízmegkötő anyagának, mely a hialuronsav, jelentős csökkenése váltja ki. 40 éves életkorban már csak fele, 60 éves korban már csak 10 % a van jelen a bőrben.

Ennek visszapótlása fontos lépés a bőr öregedésének lassítására.

FÉNYVÉDELEM öregedés ellen

A másik fontos szempont a bőr öregedési folyamatában, mennyit tartózkodunk szabad levegőn és mennyi fényvédőt alkalmazunk életünk során.  Az élet során rengeteg fényenergia éri bőrünket. Attól függően milyen bőr típusba tartozunk, bőrünk jelentős mértékben át tudja alakítani a fényenergiát biológiai energiává, de a felesleges energiák elszabadulva számos Oxigén gyököt szabaddá engedve sok sejt pusztulását vagy sérülését okozva, sietteti a szervezet és bőrünk öregedését is.   

Ajánlat: A szabadban levő testrészeinket arc, kézfej, dekoltázs, lábszár többször be kell kenni fényvédővel minden évszakban, amikor szabadon van. Különösen fontos ez vízparton, magas hegyen és homokos talajon.  

Kapcsolódó hírek: