Segítség az életmódváltáshoz

Alakodon, egészségeden, életmódodon szeretnél változtatni? Hirtelen látványos eredményt értél el, de nem tudtad fenntartani? Elvesztetted a lelkesedésed és visszaestél a szokványos hétköznapokba, melyből kiszorul a mozgás és a helyes étrend? A következőkben Bozsó Zoltán személyi edzővel beszélgetünk a témáról, aki hasznos tippekkel, hétköznapi életbe illeszthető tanácsokkal lát el minket.

Zoli, egy pár mondatban mutatkozz be kérlek azoknak, akik nem ismernek még!

48 éves vagyok, személyi edzőként, spinning oktatóként és pulzus kontroll szakemberként dolgozom a mindennapokban. Személyre szabott edzésekkel, edzéstervekkel segítem az aktív mozgást kedvelőket. 1987-ben futottam első maratonomat, az első Ironman triatlonomat pedig 1994-ben teljesítettem. Először kihívásként merült fel az életemben, hogy tudom-e teljesíteni ezeket. Mindig is érdekelt a teljesítmény, fizikális képességek feszegetése, miértje, hogyan működünk. Ezért is választottam az edzősködést később. Legbüszkébb arra vagyok, hogy 44 évesen megnyertem a hosszútávú triatlon magyar bajnokságot. 2013-ban Las Vegas-ban  a féltávú Ironman Vb döntőn pedig 4. helyezett lettem a korosztályomban.

Minden kezdet nehéz? Hogyan készüljünk az életmódváltásra fejben?

Én mindig azt mondom, hogy kezdésnek apró és reális célokat kell kitűzni. Legyünk rugalmasak magunkkal szemben, ne legyünk túl szigorúak. Tekintsünk úgy az életmódváltásra, mint egy befektetésre, egyfajta öngondoskodásra, mintha előtakarékoskodnánk a nyugdíjunkra.

Milyen mozgásformával érdemes kezdeni, hogy hozzászoktassuk a testünket?

Mindenképpen ízületkímélő mozgásformát ajánlok, melyet bármekkora testsúllyal rendelkező ember elkezdhet. Ilyen például az úszás és a spinning. Nem szabad elkeseredni, ha valaki nem tud helyesen úszni, sok olcsó kiegészítővel lehet segíteni a hatékonyságot (deszka, láb bólya). A spinning is remek választás, mert teljesen veszélytelen, személyre szabottan tudjuk beállítani a kerékpárt, és ha elfáradsz, nem állsz le, hanem lejjebb veszed ellenállást. Nincs az az érzés benned, hogy ciki, ha lemaradsz vagy nem bírod követni a koreográfiát, hanem a saját ütemedben folytatod. A folyamatos mozgás miatt keringésjavító funkciója is van. Nagyon fontos, hogy eljussunk az izzadásig, hiszen méregtelenítő szerepe van és ez nagy könnyebbség a szervezetnek, hogy ki tudja üríteni a méreganyagokat. Sokan futással kezdenek, de futásnál nagy az ízületi terhelés, túlsúllyal egyszerűen tilos is végezni. Futni folyamatosan 1 órát az emberek pár százaléka tud, de kerékpározni még a legedzetlenebb ember is tud, maximum kisebb ellenállással.

mozgás

Drasztikus változtatások vagy a fokozatosság elvét vallod a táplálkozást illetően?

Az étrendünkön általában nehezebben tudunk változtatni. Én a fokozatosság híve vagyok, és azt mondom, hogy a hosszú évek alatt berögzült szokásokon lassan változtassunk. Ne legyen sokkhatás a szervezetnek, hiszen a drasztikus változtatás az idegrendszert is megterheli, az ember ideges lesz és további mellékhatások is jelentkezhetnek. Például ha valaki szereti a kólát, csokoládét, akkor fokozatosan csökkentse az elfogyasztott mennyiséget, ne azonnal vonja el a szervezetétől.

Ne legyen egyoldalú a táplálkozás, éppen ezért vegyes étkezésre és a folyamatos mozgásra buzdítanám az embereket, hiszen így vagyunk kitalálva. Találkozom olyan emberekkel is, akik heteken keresztül próbálgatnak különböző diétákkal és elújságolják, hogy mozgás nélkül is fogytak x kilót. Ők azok, akik gyorsan fogynak, de nem marad energiája a szervezetnek a mozgásra és az izmaik leépülnek. Ahogy Szentgyörgyi Albert mondta: „Az élő szervezetben, ami aktív az fejlődik, az inaktív elsorvad.”

Mozgás nélkül nem lehet tartós eredményt elérni! És a drasztikus diéták után hamar visszaszökhetnek a leadott kilók is. Az emberek hajlamosak csak a mérlegre fókuszálni, nem arra hogyan néznek ki és hogyan érzik jól magukat a bőrükben. Sokan használnak táplálék kiegészítőket ahelyett, hogy természetes forrásokból pótolnák a szükségleteket. Nem azt mondom, hogy nincs szükség rájuk, de nem lehet, hogy ezek vegyék át a főszerepet. Nagyon fontos, hogy a mozgással történő fogyás sokkal tartósabb!  Én is szeretek enni és nyugodtan eszek is, mert tudom, hogy a szervezetem úgyis elégeti majd a testmozgás során.

Tanácsom, hogy ne edd magad a teljes jóllakottságig, viszont kiéheztetni sem szabad a szervezetet.

Hogy tartsuk meg a kezdeti lelkesedésünket?

Mint már említettem, reális célokat tűzzünk ki magunk elé, ezeket könnyebben teljesítjük, így hamarabb jön a sikerélmény is. Ezekből folyamatosan tudunk táplálkozni. Ha jönnek a dicséretek, apró lélekemelő tekintetek, megjegyzések, ezek mind újabb erőt adnak a folytatáshoz. Közérzetünk jobb lesz, elraktározódnak a szavak, a momentumok, ezekből lehet meríteni. Ezt nem lehet pénzen megvenni, ezért megdolgoztál, így sokkal jobban értékeled saját magad is!

A zenés órák felszabadító hatásúak is, ráadásul a csoportos órákon megvan az érzés is, hogy tartozol valahova, van egyfajta csapatszellem. Ez is növelheti a kitartásod.

Mondanál egy példát, hogy mi számít reális célnak?

Vegyük például az egyik hölgy vendégemet. A családi kirándulás alkalmával mindig utolsóként ért fel a hosszú lépcsőkkel tarkított turistalátványosságokhoz. A gyerekei már unták, hogy „állandóan anyára kell várni”. Ott fogadta meg a hölgy, hogy ezentúl  másképp lesz. Célja az volt, hogy egy éven belül növelje állóképességét, erősebb legyen, és a családja ne sajnálkozva várja a lépcsősor tetején.  Saját elhatározásából született meg az akarata, és kitartóan sportolt, sikerült beépítenie a mozgást a mindennapjaiba. A következő nyaralás alkalmával elsőként ért fel a nehezen megközelíthető helyekre is, elnyerve ezáltal a család elismerését! A gyerekek büszkén mesélték még az iskolában is, hogy az anyukájuk mikre képes!

Jön a hideg téli időszak, hamarabb sötétedik, mit ajánlasz ilyenkor? Gyakrabbak a kifogások?

Télen visszaesik a mozgás mennyiség, a testsúly is elszaladhat, ami nem feltétlen probléma. De a szinten tartás itt is a lényeg.

Nehezebben mozdulunk ki az otthon melegéből, lehet, hogy a lelkiállapotunk is kicsit komorabb. Éppen ezért van szükségünk mozgásra. Nem csak a testünk, de az elménk is felfrissül. Spinningen például a jó zene, a többi motivált emberrel való találkozás javítja a lelkiállapotot, nagy erőt tud adni. Nem beszélve arról, hogy a dinamikus mozgással nagyon jól levezethető a bennünk felgyülemlett feszültség, így a stressz is könnyebben leküzdhető.

Nekem is vannak rosszabb napjaim, mikor nem olyan kedvvel indulok el otthonról, az edzés végeztével azonban felfrissülve térek haza. Mindig arra gondolok, hogy ez sokkal többet ért, mintha otthon maradtam volna.

Szerencsére olyan sok kifogással nem találkozom, a hölgyek hagynak ki néha edzést, ha épp fodrászhoz mennek, de meg kell mondjam a nők sokkal kitartóbbak férfi társaiknál, és általában be is pótolják a kimaradt edzéseket!

Kapcsolódó hírek: